"Ātro kredītu" firmu peļņa pērn pieauga par teju 70%, sasniedzot 91 miljonu eiro

© pixabay.com

Latvijā nebanku kreditētāju peļņa pērn palielinājās par 69,6% un sasniedza 91,49 miljonus eiro, liecina "Lursoft" aprēķini.

LETA norāda, ka pēc tās apkopotajiem datiem, 73% no visu nebanku kreditēšanas kompāniju peļņas pērn nodrošināja AS "4finance", kura peļņa salīdzinājumā ar gadu iepriekš pieauga 2,3 reizes, sasniedzot 66,76 miljonus eiro.

Ar portālu nra.lv sazinājās uzņēmums "4finance", kas norāda, ka ziņu aģentūras informācija par rādītāju darbību ir ārkārtīgi nepilnīgi.

"Pārskatā atspoguļots "4finance" apgrozījums no darbības tikai Latvijā, lai gan strādājam 16 valstīs visā pasaulē, savukārt "4finance" peļņa - uzrādīta, ieskaitot vairāku uzņēmumu, kas darbojas šajos 16 tirgos, dividendes, kuras nonāk Latvijā reģistrētajā uzņēmumā," norāda uzņēmums.

"4finance Holding S.A." darbības konsolidētie rādītāji 16 tirgos, kuros uzņēmums nodrošina pakalpojumus:

  • Apgrozījums: 447,96 miljoni eiro
  • Peļņa: 34 miljoni eiro

"4finance" (AS 4finance, SIA Ondo, SIA Vivus) darbības konsolidēti rādītāji atsevišķi Latvijas tirgū:

  • Apgrozījums: 37,9 miljoni eiro
  • Peļņa: 9 miljoni eiro

"4finance" grupas uzņēmumi (AS 4finance, SIA Ondo, SIA Vivus, SIA 4finance IT, SIA 4finance Media) kopumā Latvijā pagājušajā gadā nodokļos nomaksājuši 10,1 miljonu eiro. "4finance" Latvijā nopelna mazāk, nekā nomaksā nodokļos.

2017.gadā ar peļņu, kas pārsniedz vienu miljonu eiro, strādājuši kopumā desmit nozares uzņēmumi. Tostarp, pēc "Lursoft" vēstītā, sekmīgs pagājušais gads bija SIA "IPF Digital Latvia" (zīmols "Credit24"), jo pagājušo gadu uzņēmums noslēdzis ar 1,61 miljona eiro peļņu, kamēr 2016.gadā kompānija strādāja ar zaudējumiem 1,09 miljonu eiro apmērā.

Savukārt zaudējumi pērn bija 77 komersanti, kas veido trešo daļu no visiem nozares uzņēmumiem. Lielākie zaudējumi bijuši 2012.gadā dibinātajam SIA "Extra Credit" ("bino.lv"), kas pieder Maltā reģistrētajam "Panamerican Limited". Uzņēmuma zaudējumi pērn salīdzinājumā ar gadu iepriekš palielinājušies 19 reizes, sasniedzot 2,02 miljonus eiro. Iesniegtajā gada pārskatā teikts, ka lielie zaudējumi bijis sagaidāms rezultāts, ņemot vērā "Extra Credit" ieguldījumus nākotnes attīstībā.

pixabay.com

Pēc "Lursoft" datiem, nozares uzņēmumu kopējais apgrozījums pērn sasniedza 168,43 miljonus eiro, kas ir par 10,4% vairāk salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Pērn pēc apgrozījuma lielākais nozares dalībnieks bija zīmola "Credit24" īpašnieks "IPF Digital Latvia" ar 19,94 miljonu eiro apgrozījumu, otrajā vietā ierindojās "ExpressCredit" ar 17,04 miljonu eiro apgrozījumu, bet trešajā vietā - "Vivus" ar 15,74 miljonu eiro apgrozījumu.

"Lursoft" pārstāvji atzīmēja, ka "IPF Digital Latvia" pērn veica būtiskus ieguldījumus, lai stiprinātu zīmola "Credit24" pozīciju Latvijas tirgū, tādējādi uzņēmuma klientu bāze pērn pieauga par 30%.

Tikmēr "ExpressCredit" apgrozījums 2017.gadā palielinājies 3,5 reizes saistībā ar to, ka tas, sekojot iepriekš izstrādātajai stratēģijai, pērn sāka piedāvāt arī distances aizdevuma līguma slēgšanu. Kompānijas iesniegtajā gada pārskatā minēts, ka pērn "ExpressCredit" turpināja stiprināt zīmola "Banknote" atpazīstamību, kas pozitīvi atspoguļojas arī uzņēmuma finanšu rādītājos, jo strauji pieauga ne tikai tā apgrozījums, bet arī peļņa. "ExpressCredit" patiesā labuma guvējs ir Agris Evertovskis, kurš uzņēmumu kontrolē caur uzņēmumiem "Lombards24.lv", "EA investments", "AE Consulting" un "EC finance", atzīmē "Lursoft" pārstāvji.

Savukārt "4finance" apgrozījums pērn saruka līdz 15,05 miljoniem eiro, tādējādi uzņēmums noslīdēja uz piekto vietu pēc apgrozījuma lielāko nozares uzņēmumu sarakstā salīdzinājumā ar gadu iepriekš, kad tam bija pirmā pozīcija. Apgrozījuma kritumu uzņēmuma vadība skaidro ar īstenotajiem pašregulācijas pasākumiem un stingrāku kredītpolitiku - 2017.gadā atteikumu apmērs jauno klientu vidū sasniedza 70%.

Nebanku kreditēšanas pakalpojumu nozarē strādājošo uzņēmumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) maksāto nodokļu kopsumma pērn salīdzinājumā ar gadu iepriekš palielinājās par 32,1% un sasniedza 30,64 miljonus eiro. Lielākais nodokļu maksātājs nozarē "4finance" pērn nodokļos valsts kopbudžetā samaksāja 6,05 miljonus eiro salīdzinājumā ar 5,8 miljoniem eiro gadu iepriekš.

"Lursoft" dati arī liecina, ka no visiem nozares uzņēmumiem 29,6% kompāniju ir ārvalstu kapitāls. Visbiežāk līdzekļus to pamatkapitālā ieguldījuši investori no Igaunijas (15,2%) vai Kipras (13,6%). Investīcijas nozarē strādājošo uzņēmumu pamatkapitālos kopumā ir no 22 valstīm, tostarp no tādām valstīm kā Izraēla, Beliza, Baltkrievija un citām. Lielākās ārvalstu tiešās investīcijas - 16,08 miljonu eiro apmērā - pērn ieguldījusi zviedru kompānija "Marginalen" un tās veiktas patēriņa aizdevumu sniedzējas "Aizdevums.lv" pamatkapitālā.

Tāpat "Lursoft" atzīmēja, ka nebanku kreditēšanas uzņēmumiem ir raksturīgi vienlaikus strādāt ar vairākiem zīmoliem. Piemēram, "Vivus" zināms gan kā "Vivus", gan arī kā "Kimbi", savukārt "Creamfinance Latvia" piedāvā nebanku kreditēšanas pakalpojumus ar nosaukumiem "Crediton", "Creamcredit" un "LadyLoan".

Apkopotie dati arī liecina, ka 30% nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumu kopš darbības sākšanas mainījuši nosaukumu un to vidū ir gan kompānijas, kuras reģistrētas pirms vairāk nekā 20 gadiem, gan arī tādas, kas darbību sākušas nesen.

Nosaukumus mainījuši gandrīz visi no desmit lielākajiem nozarē strādājošajiem uzņēmumiem, izņemot "Rietumu bankas" grupā ietilpstošā kreditēšanas kompānija "InCredit Group", kas visus astoņus darbības gadus strādājusi ar vienu nosaukumu. Tikmēr nozares līderis "4finance" pirmos darbības mēnešus strādāja ar nosaukumu "OC finanses", kas vēlāk nomainīts pret "Online Finance Group", bet pašreizējo nosaukumu uzņēmums ieguva 2011.gadā. Uzņēmuma sākotnējie dibinātāji bija Alberts Pole, Kristaps Ozols, Māris Keišs un Liepājas uzņēmēju Kesenfeldu ģimenei piederošais "MIG Holdings", kas 2014.gadā likvidēts. Patlaban uzņēmuma vienīgais kapitāldaļu turētājs ir Luksemburgā reģistrētais "4finance Holding". Savukārt "ExpressCredit" līdz 2012.gada vidum strādāja ar nosaukumu "Lombards24.lv".

Apkopotie dati atklāj, ka "4finance" pārliecinoši ieņem arī nozares lielākā darba devēja vietu. Pēc VID sniegtās informācijas, 2017.gadā uzņēmumā strādāja 311 darbinieki, kamēr gadu iepriekš - 322, bet 2015.gadā - 259. Darbinieku skaita ziņā otrs lielākais nebanku kreditētājs pērn bija "ExpressCredit", kas aizvadītajā gadā nodarbināja 264 darbiniekus, bet 2016.gadā - 288.

Pēc "Lursoft" aprēķiniem, kopumā nebanku kreditēšanas pakalpojumu nozarē patlaban darbojas 223 uzņēmumi, no kuriem 34 reģistrēti pēdējo triju gadu laikā.

Svarīgākais