Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Strādājošie jaunie vecāki varētu saglabāt 80% vecāku pabalstu līdzšinējo 30% vietā

© Edmunds Brencis, F64 Photo Agency

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Labklājības ministrijas un citu iesaistīto ekspertu veidotā darba grupa vienojusies, ka jaunajiem vecākiem varētu saglabāt 80% vecāku pabalstu līdzšinējo 30% vietā, ja viņi nolemtu līdztekus bērna audzināšanai atsākt darba gaitas, informēja LTRK.

Šī vienošanās paredz, ka vecāki varēs paši izvēlēties darba slodzi, vienlaikus saglabājot aprēķināto vecāku pabalstu 80% apmērā. Vecāku pabalsta saņēmējam, kuram kalendārajā mēnesī būs ienākumi kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, pabalstu par visu šo kalendāro mēnesi izmaksās 80% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Plānotās izmaiņas noteiks, ka vecāku pabalsts strādājošam vecākam piešķirams tikai tajā gadījumā, ja otrs no vecākiem nav bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tas nozīmē, ka tiesības uz pabalstiem būs tiem cilvēkiem, kuri sociālās apdrošināšanas iemaksas būs veikuši ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējos 24 mēnešos, attiecīgi paredzot normai pārejas periodu

Lai nodrošinātu, ka pabalstus varēs saņemt personas, kuras vismaz īsu brīdi būs sociāli apdrošinātas, nevis tikai ieguvušas darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu vienlaicīgi ar sociālā apdrošināšanas gadījuma iestāšanos, plānots noteikt arī kvalifikācijas periodu maternitātes, vecāku un paternitātes pabalstiem. Tas nozīmē, ka tiesības uz pabalstiem būs tiem cilvēkiem, kuri sociālās apdrošināšanas iemaksas būs veikuši ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējos 24 mēnešos, attiecīgi paredzot normai pārejas periodu.

LTRK atzīmēja, ka iesaistītie eksperti vienojušies arī turpināt sadarbību, lai precizētu šāda modeļa ietekmi uz valsts budžetu un nodrošinātu iniciatīvas tālāku virzību un iekļaušanu normatīvajos aktos.

"Lai arī sākotnēji tika runāts par dažādu darba slodžu salāgošanu ar vecāku pabalsta saņemšanu, nolemts, ka piedāvātais modelis būtu efektīvāks un daudz veiksmīgāk risinās problēmas darba tirgū, veicinot nodarbinātību un sekmējot jauno vecāku veiksmīgu atgriešanos darbā," teica LTRK valdes locekle Katrīna Zariņa.

LTRK atzīmēja, ka patlaban bērnu kopšanas atvaļinājumā esošas personas, kuras vēlas strādāt, var saņemt vecāku pabalstu tikai 30% apmērā no aprēķinātās summas. Lai nezaudētu valsts atbalstu tik ievērojamā apmērā, bieži vien jaunie vecāki turpina strādāt nelegāli, gūstot ģimenei papildu līdzekļus, bet nenomaksājot par to nodokļus.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.