Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

TOP 5 fakti, kas jāzina par mobilajiem bezkontakta maksājumiem

© F64

Šobrīd viedtālrunis ir ne tikai palīgs saziņā, bet arī iepērkoties, sportojot, kā arī veicot dažādus norēķinus, piemēram, par stāvvietu vai sabiedrisko transportu. Tāpēc ir tikai loģiski, ka ar viedtālruņa palīdzību šobrīd var maksāt par jebko – sporta nodarbību, žurnālu vai kafiju.

Tā kā mobilie bezkontakta maksājumi kļūst arvien pieejamāki arī Latvijā, Swedbank Klientu servisa pārvaldes vadītājs Vadims Frolovs dalās ar pieciem faktiem, kas iedzīvotājiem būtu jāzina par bezkontakta maksājumiem.

  1. Kā darbojas mobilie bezkontakta maksājumi?

Mobilie bezkontakta maksājumi tiek veikti ar viedtālruņa starpniecību. Tā vietā, lai par pirkumiem norēķinātos skaidrā naudā vai ar maksājumu karti, mobilo bezkontaktamaksājumu tehnoloģija to ļauj paveikt daudz ātrāk, ērtāk un pat vēl drošāk. Šādi maksājumi ir kļuvuši iespējami, pateicoties tuva darbības lauka sakariem jeb NFC (Near Field Communication). NFC ir bezvadu datu pārraides metode, kas nosaka un padara iespējamu saziņu ar tiešā tuvumā esošām ierīcēm.

Ar šādu tehnoloģiju ir aprīkoti ne tikai jaunākie viedtālruņi, bet arī norēķinu ierīces veikalā. Šīs pašas ierīces nodrošina, ka par pirkumiem, piemēram, veikalos Rimi vai Maxima, var maksāt ar bezkontakta kartēm. Norēķinu brīdī viedtālrunis būtībā "sarunājas" ar karšu lasītāju veikalā, kas aprīkots ar NFC tehnoloģiju. Izmantojot konkrētu radiofrekvenci, tās apmainās ar šifrētu informāciju, lai apstrādātu konkrēto maksājumu. Viedtālruņi kredītkartes numura vietā katru reizi izmanto unikālu kodu. Tāpēc šie maksājumi ir droši un ērti.Turklāt aizņem tikai dažas sekundes. Ātrums patiesībā ir viena no apbrīnojamākajām NFC maksājumu iezīmēm.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā