Rosina samazināt ievešanai atļauto alkohola daudzumu fiziskām personām

Latvijas alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība (ARTA) griezusies pie Saeimas komisijām, frakcijām un atbildīgajām ministrijām ar ierosinājumu uz pusi samazināt ievešanai pa sauszemi vai ar jūras transportu atļauto alkohola daudzumu fiziskām personām noteiktā laika periodā, veicot attiecīgus grozījumus Akcīzes nodokļa likumā.

Šobrīd fiziskas personas masveidā ieved alkoholu tādos mērogos, kas nekādi neliecina par personīgo patēriņu, bet gan komerciāliem nolūkiem t.i. peļņas gūšanu. Legālā stiprā alkohola un vīna ražotāji un izplatītāji uzskata, ka, likuma ietvaros samazinot fiziskām personām atļauto alkohola ievešanas daudzumu, izdotos ierobežot vienu no nelikumīgas alkohola tirdzniecības kanāliem.

"Ņemot vērā pieaugošos alkoholisko dzērienu apjomus, kas tiek ievesti no kaimiņvalstīm - Krievijas un Baltkrievijas, nemaksājot nodokļus un radot zaudējumus valsts budžetam un legālā alkohola tirgum, uzskatām, ka jāsamazina likumā atļautais ievedamais alkohola daudzums fiziskai personai vienas diennakts laikā līdzīgi, kā tika atbalstīti ierobežojumi attiecība uz ievešanai atļauto cigarešu daudzumu ", pauž ARTA biedri.

ARTA ierosinātās izmaiņas Akcīzes nodokļa likumā paredz samazināt ievest atļauto alkoholu daudzumu dzērieniem ar spirta saturu virs 22 % - no 1 litra uz 0.5 litriem; dzērieniem ar spirta saturu līdz 22 %, izņemot negāzēto vīnu un alu - no 2 litriem līdz 1 litram; 4 litru negāzētā vīna un 16 litru alus vietā attiecīgi atļaut ievest 2 litrus negāzētā vīna un 8 litrus alus.

Pēc plašām diskusijām, ko izsauca alus ražotāju aicinājums pagarināt alus tirdzniecības laiku, tādējādi radot nevienlīdzīgus konkurences apstākļus, ARTA biedri griezušies pie atbildīgām ministrijām un Saeimas frakcijām, aicinot likumdevēju piemērot vienādus nosacījumus visa veida alkoholisko dzērienu tirdzniecības laikam.

"Tas nodrošinātu godīgas konkurences apstākļus visiem tirgus dalībniekiem, vēl jo vairāk, tāpēc, ka kopš gada sākuma, piemēram, 0.5 L degvīna pudele tikai akcīzes nodokļa pieauguma rezultātā sadārdzinājusies par 52 santīmiem, kamēr alum tie ir pāris santīmi", pamato ARTA biedri.

Joprojām aktuāls jautājums ir kontrabandas alkohola ieplūšana Latvijā no kaimiņvalstīm. Spilgts piemērs tam ir policijas konfiscētais nemarķētais alkohols vairākos Vecrīgas bāros, par ko informē mediji. Apvienības biedri uzskata, ka kontrabanda pierobežā ir un paliek viens no galvenajiem nelegālā alkohola ieplūšanas kanāliem, un tās apkarošana pierobežā joprojām ir vāja, tāpēc policija cīnās ar sekām, kad šis nelegālais alkohols jau nonāk tirdzniecībā.

Kā liecina oficiālā statistika - valsts saņemtie akcīzes nodokļa ieņēmumi par alkoholiskajiem dzērieniem šī gada augustā atpaliek no plānotā par 877,1 tūkt.latu jeb 10.5 %, un alkohols, līdzīgi kā tabakas izstrādājumi, joprojām ir viena no kritiskākajām preču grupām, kur valsts zaudē ieņēmumus uz nelegālā alkohola tirgus rēķina.

Lai aktivizētu nelegālā alkohola apkarošanu, ARTA biedri šī gada jūnijā nosūtīja vēstuli Iekšlietu un Veselības ministriem ar četrdesmit piecu nelikumīgā alkohola tirdzniecības vietu adresēm visā Latvijā. Apvienības pārstāvji tikušies arī ar Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošām institūcijām, lai pārrunātu esošo situāciju un sadarbības iespējas šī procesa apkarošanā

Ekonomika

Līdz 2028.gada 31.decembrim svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem paredzēts piemērot samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai virzītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā.

Svarīgākais