Tiesa aptur FKTK lēmumu par licences anulēšanu "VEF bankai"

Administratīvā apgabaltiesa šodien pēc AS "VEF banka" pieteikuma apturēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) 26.maija lēmuma darbību, ar kuru anulēta bankas darbībai izsniegtā licence, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Kā ziņots, "VEF banka" bija lūgusi apturēt FKTK lēmuma darbību līdz galīgā lēmuma pieņemšanai administratīvajā lietā, kas ierosināta pēc bankas pieteikuma un kurā lūgts atcelt FKTK padomes 26.maija lēmumu, ar kuru anulēta "VEF bankai" izsniegtā kredītiestādes licence un nolemts likumā noteiktajā kārtībā iesniegt pieteikumu Rīgas apgabaltiesā par kredītiestādes likvidāciju un likvidatora iecelšanu.

Kā iepriekš informēja apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa, "VEF bankai" licence kredītiestādes darbībai anulēta, pamatojoties uz Kredītiestāžu likuma 27.panta pirmās daļas 8.punktu. Tas paredz licences anulēšanu, ja kredītiestāde neievēro šī likuma un citu kredītiestādes darbību regulējošo likumu prasības un FKTK normatīvos noteikumus un rīkojumus.

LETA jau ziņoja, ka par minētā FKTK lēmuma pārsūdzēšanu Administratīvajā apgabaltiesā informēja bankas advokāts Andrejs Guļajevs tiesas sēdē Rīgas apgabaltiesā, kurā bija paredzēts izskatīt FKTK pieteikumu par "VEF bankas" likvidāciju.

Rīgas apgabaltiesa "VEF bankas" likvidācijas lietā apturēja tiesvedību.

Pērn "VEF bankas" grupa strādājusi ar 751 243 latu zaudējumiem, kas ir pieauguši par aptuveni 4%. 2008.gadu "VEF bankas" grupa noslēdza ar zaudējumiem 723 027 latu apmērā.

Bankas kredītportfeļa apjoms samazinājies no 2,2 miljoniem latu pārskata gada sākumā līdz 1,6 miljoniem latu gada beigās. Klientu noguldījumu apjoms pārskata gadā samazinājās no 2,8 miljoniem latu līdz 1,2 miljoniem latu.

"VEF banku" tās bijušie īpašnieki pārdeva 2007.gadā, un kopš tā laika tās akcionāru sastāvs ir vairākkārt mainījies. FKTK atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai bankas kapitālā iepriekš nesaņēma arī Ukrainas izcelsmes SIA "Notum".