Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Par "Luminor Bank" stratēģisko investoru kļūs investīciju fonds "Blackstone"

© f64

Luminor, viens no vadošajiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, šodien paziņoja par jaunas stratēģiskas korporatīvās partnerības uzsākšanu ar konsorciju, kura vadībā būs pasaules vadošais investīciju fonds Blackstone Group L.P. ("Blackstone"). Darījuma ietvaros "Blackstone" iegādāsies 60% Luminor akciju un kļūs par vairākuma akciju īpašnieku līdzās bankas pašreizējiem akcionāriem Nordea Bank AB ("Nordea") un DNB Bank ASA ("DNB").

Šis ir pēdējās desmitgades vērienīgākais privātā kapitāla fonda bankas vairākuma akciju iegādes darījums Baltijas reģionā.

Apvienojot Nordea un DNB biznesu Baltijas valstīs, Luminor tika izveidota 2017. gadā un ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs reģionā ar 23% tirgus daļu kreditēšanā, kopējiem bankas aktīviem 15 miljardu apmērā, aptuveni 3000 darbiniekiem un 64 klientu apkalpošanas centriem visā Baltijas reģionā.

Nordea un DNB saglabās vienādas kapitāļa 20% apmērā, turpinot atbalstīt Luminor ar ilgtermiņa finansējumu, zināšanām un pārstāvniecību Luminor grupas padomē. Tāpat arī "Blackstone" un Nordea noslēguši papildu vienošanos par Nordea 20% akciju pārdošanu tuvāko gadu laikā.

Saskaņā ar Luminor Grupas Padomes priekšsēdētēja Nila Melngaiļa teikto, "Blackstone" ir pasaules vadošais partneris lielu uzņēmumu trasformācijās un pārmaiņu vadībā. Viņu ilggadējā pieredze finanšu pakalpojumu nozarē un kapitāla tirgos, atbalstot ambiciozus un augošus uzņēmumus, ir vērtīga Luminor turpmākajai attīstībai. "Blackstone" pievienošanās ļaus mums pakāpeniski nodrošināt izaugsmi biznesā, kā arī ieviest ikdienas sadarbībā ar klientiem pasaules standartus un zināšanas, lai sasniegtu Luminor mērķi - kļūt par neatkarīgu finanšu pakalpojumu grupu Baltijas reģionā.

Vienlaikus šis darījums reprezentē arī būtisku ārvalstu tiešo investīciju ienākšanu reģionā. Tas ir apliecinājums un spēcīgs signāls stabilai ekonomiskai augšupejai un labvēlīgai investīciju videi Baltijas valstīs. Kā pēdējās desmitgades vērienīgākais privātā kapitāla darījums Baltijā "Blackstone" lēmums investēt Luminor apliecina mūsu izvēlēto stratēģisko virzienu. Luminor ilgtermiņa plāns ir kļūt par biržā reģistrētu uzņēmumu," komentē Melngailis.

Luminor Grupas vadītājs Erki Rāzuke (Erkki Raasuke) uzsvēra, ka arī turpmāk ikdienas klientu apkalpošanai un darbam pie servisa uzlabošanas pievērsīsim ļoti lielu uzmanību. Laika gaitā jaunais stratēģiskais investors sniegs daudz priekšrocību gan klientiem, gan visai Luminor komandai.

"Šajā reģionā nav neviena cita vietēja finanšu pakalpojumu sniedzēja ar neatkarīgu pārvaldību, kas apkalpotu klientus visās Baltijas valstīs. Mūsu sadarbība ar "Blackstone" turpmākajos gados stiprinās šo pozīciju un nodrošinās Luminor nepieciešamo kapitālu investīcijām, lai attīstītu digitālo piedāvājumu un paplašinātu esošo produktu un pakalpojumu piedāvājumu."

Rāzuke arī piebilda, ka "Blackstone" ir starptautiski atpazīstams ar īpaši talantīgu cilvēku piesaistīšanu, kuriem piemīt uz uzņēmējdarbību vērsta domāšana. Apvienojot Luminor pašreizējos talantus ar mūsu jaunā stratēģiskā īpašnieka starptautiskajām zināšanām un pieredzi, mēs varēsim sniegt labākos pakalpojumus mūsu klientiem."

"Blackstone" vecākais izpilddirektors Nadims El Gabani (Nadim El Gabbani): „Šī ir aizraujoša iespēja investēt lieliskā uzņēmumā, kas darbojas pievilcīgā tirgū. Erki Rāzuke vada ārkātīgi talantīgu vadības komandu, kura jau parādījusi un turpina uzrādīt izcilu sniegumu, nodrošinot pakalpojumus klientiem un radot pievienoto vērtību akcionāriem. Mēs ticam, ka Luminor ir labi pozicionēts, lai kā patiesi neatkarīgs finanšu pakalpojumu sniedzējs turpinātu būt vadošs tirgus spēlētājs. Priecājamies par sadarbību ar vadību Nordea un DNB un vēlamies strādāt kopā, lai veidotu spēcīgāku platformu tālākajai izaugsmei."

Darījumu plānots slēgt 2019. gada pirmajā pusgadā pēc Eiropas Centrālās Bankas un vietējo uzraudzības iestāžu apstiprinājumu saņemšanas. Vienlaikus starptautiskā reitingu aģentūras "Moodys Investors Service" piešķīrusi Luminor depozītu reitingu ar stabilu nākotnes vērtējumu. Šis ir pirmais Luminor piešķirtais kredītreitings, kas apliecina gan Luminor finansiālo stabilitāti, gan kopējo kredītspēju.