Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ārvalstu klientu samazināšana bankās ir liels izaicinājums Latvijai, norāda ECB

© pixabay.com

Nerezidentu klientu skaita samazināšana Latvijas bankās, ir liels izaicinājums visiem finanšu tirgus spēlētājiem, intervijā aģentūrai LETA prognozēja Eiropas Centrālās bankas (ECB) Uzraudzības valdes priekšsēdētāja Daniela Nuī. Tostarp viņa pieļāva, ka bankas Latvijā var arī apvienoties vai pārtraukt darbu.

"Latvijas bankas ir dažādas. Lielākās bankas Latvijā pieder lielām bankām, kas darbojas Baltijas un Skandināvijas reģionā, t.sk. Zviedrijas bankām. Šīs bankas pieder pie lielām grupām, kuras apkalpo reģiona tautsaimniecības. Kas attiecas uz mazākām Latvijas bankām, kuras vairāk iesaistījušās nerezidentu apkalpošanā, Latvijas amatpersonas ir izlēmušas, ka šī darbība ir jāierobežo, jo, koncentrējot tik būtisku savas uzņēmējdarbības daļu uz nerezidentiem, tās rada bažas par naudas atmazgāšanas darbībām un nekalpo Latvijas tautsaimniecībai. Tagad, kad šīs bankas spiestas sašaurināt pakalpojumus nerezidentiem, kas, manuprāt, ir pareizi, tās pārskata savus uzņēmējdarbības modeļus. Iespējams, notiks dažas apvienošanās, iespējams, dažas bankas pazudīs. Tās noteikti Latvijas tirgum būs ļoti būtiskas pārmaiņas. Notikumi un pārmaiņas, ko mēs redzam pēdējos mēnešos, ir liels izaicinājums visiem spēlētājiem," uzsvēra Nuī.

Tādēļ labprāt redzētu vienotu Eiropas institūciju, kura būtu atbildīga par naudas atmazgāšanas apkarošanu

Savukārt vērtējot to, ka nerezidentu nauda no Latvijas bankām pašlaik daļēji aizplūst uz Krieviju, bet daļēji uz citām Eiropas Savienības valstīm, Nuī norādīja, ka tādēļ labprāt redzētu vienotu Eiropas institūciju, kura būtu atbildīga par naudas atmazgāšanas apkarošanu. Pašlaik tas ir tikai dalībvalstu dienestu pārziņā.

"Kopā mēs esam spēcīgāki, un šī ir starptautiska uzņēmējdarbība. Ja vēlamies, lai Eiropa būtu labi aizsargāta, tad ir lietderīgi uzlabot uzraudzību Eiropas līmenī,” sacīja Nuī.

Viņa gan arī norādīja, ka daudz kas ir paveikts arī līdz šim. "Valstīs, kuras ir eirozonā, mēs kopā ar kolēģiem no valstu uzraudzības iestādēm darām visu iespējamo. Un mēs sadarbojamies ar citām Eiropas valstīm ārpus eiro zonas. Turklāt kopš krīzes nodokļu oāzes un līdzīgas struktūras/jurisdikcijas tiek novērtētas atbilstošāk un kļūst arvien grūtāk izmantot tās, lai izvairītos no nodokļiem vai slēptu ienākumus. Tāpēc es teiktu - padarīsim darbu labi vismaz Eiropā un sadarbosimies ar citiem pasaules reģioniem, kuriem pašiem jārisina savas problēmas,” sacīja ECB Uzraudzības valdes priekšsēdētāja.

ECB īsteno vienoto banku uzraudzības mehānismu, kura galvenais mērķis ir nodrošināt Eiropas banku sistēmas drošību, noturību un veicināt finanšu integrāciju un stabilitāti Eiropā. Šī mehānisma ietvaros ECB uzņēmusies banku uzraudzības pienākumus, un šī kārtība stājās spēkā 2014.gada novembrī. Pašlaik ECB sadarbībā ar FKTK uzrauga pēc aktīviem lielākās bankas - "Swedbank", "SEB banka" un "Luminor Bank".

No 12.jūlija ECB ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci. Arī šī banka iepriekš atradās ECB uzraudzībā.

Vienotajā banku uzraudzības mehānismā piedalās visas eirozonas valstis. Pārējās Eiropas Savienības valstis var brīvprātīgi pievienoties.