Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Saskaņas" deputāti vērsušies Satversmes tiesā; apstrīdēs minimālās algas aplikšanu ar nodokli

© F64 Photo Agency

Opozīcijas partijas "Saskaņa" deputāti vērsušies Satversmes tiesā (ST), lai apstrīdētu minimālās algas aplikšanu ar nodokli, pastāstīja deputāts Andrejs Klementjevs (S).

Deputāti atsaucas uz valdības koncepciju par minimālā ienākuma līmeņa noteikšanu

Pietiekumā apstrīdētas trīs likuma normas, kas saistītas ar jautājumu, vai valsts drīkst aplikt ar ienākuma nodokli personas ienākumus, kas "nepārsniedz pašas valsts noteikto minimumu, jeb, citiem vārdiem sakot, vai ar ienākuma nodokli neapliekamais minimums var būt mazāks par valsts noteikto minimālo darba algu".

Deputāti atsaucas uz valdības koncepciju par minimālā ienākuma līmeņa noteikšanu. Tajā ir skaidroti vairāki ienākumu līmeņi, taču tie visi tiek rēķināti kā vidējais ienākums uz vienu ģimenes locekli un ir saistīti ar personas tiesībām pretendēt uz kādu no sociālās palīdzības veidiem, norāda "Saskaņa", piebilstot, ka Latvijā nav noteikts ienākumu minimums.

F64 Photo Agency

Opozīcijas deputāti pauž, ka Ministru kabinets savā apstiprinātajā koncepcijā ir atzinis, ka ir jānosaka iztikas minimums. Tajā arī esot tika secināts, darba alga nevarētu būt zemāka par iztikas minimumu. "Tātad atņemot ienākuma nodokļa veidā kādu daļu no minimālās darba algas, valdība apzināti cilvēkam atņem daļu iztikas minimuma," norāda "Saskaņa".

Pieteikuma iesniedzēji uzskata, ka, nosakot ar ienākuma nodokli neapliekamo minimumu mazāku par minimālo darba algu, būtiski pārkāptas Satversmes 107.pantā garantētās pamattiesības, jo liedz strādājošajam iespēju saņemt likumā noteikto un Satversmē garantēto minimālo darba algu, kas nebūtu mazāka par valsts noteikto minimumu.

Satversmes 107.pantā teikts, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu, kā arī tiesības uz iknedēļas brīvdienām un ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu.

Pieteikumā arī minēts, ka Vācijas Federālā Konstitucionāla tiesa ir norādījusi, ka ar ienākuma nodokli nedrīkst aplikt summu ģimenes iztikas minimuma apmērā un nodokļu maksātājam pēc ienākuma nodokļa nomaksas no viņa ienākumiem ir jāpaliek tik daudz, lai viņš varētu uzturēt sevi un savu ģimeni.

Pieteikums ST iesniegts ceturtdien pēcpusdienā.