Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vai klientiem jāsatraucas? Daļai Latvijas tūroperatoru ir lielas finansiālās problēmas

© F64 Photo Agency

No 208 Latvijas uzņēmumiem, kas reģistrējuši savu darbību kā tūrisma operators, 55 operatoriem ir lielas finansiālas problēmas, kuras nerisinot uzņēmums tuvākajā laikā nevarēs izpildīt savas saistības, informēja "Kredītinformācijas birojs" valdes loceklis Intars Miķelsons.

Savukārt 46 uzņēmumiem ir kavēti rēķini vai nodokļu parādi par kopējo summu virs 206 000 eiro, bet 69 tūrismanozares uzņēmumiem kredītreitings vērtējams kā "labs".

Tūrisma nozarē risks skar katru, kurš ceļojumu neorganizē pats, bet uztic trešajām pusēm.

Miķelsons sacīja, ka par mainīgo situāciju nozarē liecina arī fakts, ka 40 tūrisma operatoriem pašlaik ir aktīvs maksātnespējas vai likvidācijas process. "Analizējot datus redzam, ka uzņēmumiem, kuri savu pamatdarbību klasificējuši kā tūrisma operatori, tikai 30% nav kavētu maksājumu. Salīdzinot ar citām nozarēm, šie rādītāji nav slikti, jo, piemēram, pārtikas rūpniecības nozarē vidējie kredītreitinga rādītāji ir vēl zemāki, taču šajā gadījumā galapatērētājam (pircējam) risks, ka pakalpojums netiks sniegts, nepastāv," atzina Miķelsons.

"Turpretī tūrisma nozarē risks skar katru, kurš ceļojumu neorganizē pats, bet uztic trešajām pusēm. Persona, kas iegādājas ceļojumu no tūrisma operatora, savā veidā to kreditē, un, ja operatoram ir finansiālas problēmas, tad klientiem pastāv reāli draudi palikt bez naudas un bez ceļojuma," teica Miķelsons.

Cilvēku intereses kļūst aizvien daudzveidīgākas, kas nozīmē, ka operatoriem ir jāmeklē eksotiski risinājumi.

"Impro" valdes priekšsēdētājs Vilnis Klinovičs sacīja, ka kādreizējā tūrisma operatoru "pamatmaize" jeb grupu ceļojumi, šodien ir zaudējuši savu aktualitāti. "Tagad ceļojumu var saplānot katrs pats un dažu minūšu laikā to nopirkt savā telefonā. Informācijas pieejamība un tehnoloģiju attīstība nozari ir būtiski mainījusi. No otras puses, cilvēku intereses kļūst aizvien daudzveidīgākas, kas nozīmē, ka operatoriem ir jāmeklē eksotiski risinājumi," skaidroja Klinovičs.

Kā ziņots, "Kredītinformācijas birojs" ir licencēts kredītinformācijas birojs Latvijā. Tā dibinātāji ir lielākās Latvijas bankas un starptautiskā kredītinformācijas pakalpojumu sniedzēju grupa - "Creditinfo". "Kredītinformācijas birojs" ir pārstāvēts 29 Eiropas un Tuvo Austrumu valstīs, tostarp Lietuvā un Igaunijā.