Divu gadu laikā brīvs no parādu nastas

Līdz ar kredītņēmējiem labvēlīgā Maksātnespējas likumprojekta atbalstu Saeimā, grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem tiek pavērta iespēja no smagās parādu nastas atbrīvoties divu gadu laikā, ik mēnesi maksājot 30% no saviem ienākumiem.

Lai gan vakar Saeimas deputāti šo likumu atbalstīja vienbalsīgi, šodien Valsts prezidenta kanceleja rīko sapulci par iespējamu Maksātnespējas likuma nodošanu Saeimai otrreizējai caurskatīšanai.

Saeimas deputātu atbalstītais Maksātnespējas likums attieksies gan uz fiziskām, gan juridiskām personām. Lai gan likums stāsies spēkā 1. novembrī, tajā paredzētās iespējas varēs izmantot arī tie, kuri kredītu ir ņēmuši, piemēram, treknajos gados un kuru ienākumi šobrīd ir krietni sarukuši. Līdz šim grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem maksātnespējīgas personas statuss nereti gāja secen, jo process bija pārāk dārgs. Parādnieka ienākumiem bija jābūt pietiekami lieliem, lai sevi un apgādībā esošos katru mēnesī spētu nodrošināt vienas minimālās mēnešalgas apmērā, tikpat – 180 latu – ik mēnesi bija jāmaksā administratoram. Jaunajā Maksātnespējas likumā process padarīts lētāks un līdz ar to pieejamāks parādniekiem ar mazākiem ienākumiem.

Saskaņā ar Maksātnespējas likumu fiziskai personai maksātnespējas procesu varēs piemērot tad, ja tā nevarēs nokārtot parādsaistības, kuras pārsniedz piecus tūkstošus latu un kurām iestājies izpildes termiņš vai arī parādsaistības pārsniegs vairāk nekā desmit tūkstošus latu, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā. Pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas parādnieks zaudēs tiesības rīkoties ar visu savu mantu, kā arī ar viņa valdījumā vai turējumā esošo trešajām personām piederošo mantu, un šīs tiesības iegūs administrators. Maksātnespējas procesā gada laikā tiks pārdota visa parādnieka manta. Vienīgā mājokļa īpašnieki gan varēs atlikt mājokļa pārdošanu līdz vienam gadam. Pēc tam, kad no mantas pārdošanas iegūtie līdzekļi sadalīti proporcionāli visiem kreditoriem, vismaz daļēji apmierinot viņu prasījumus, sekos saistību dzēšanas procedūra.

Jaunais likums paver iespējas personai, kura saņems minimālo algu, kreditoram ik mēnesi maksāt 60 latu.

"Juridiski šis likums nav korekts, jo to varēs piemērot ar atpakaļejošu datumu. Turklāt jārēķinās, ka bankas tagad palielinās procenta maksājumus jaunizsniedzamiem kredītiem," iebilst Saeimas deputāts Aigars Štokenbergs.

Arī Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons iepriekš Neatkarīgajai norādījis, ka ar šo izmaiņu spēkā stāšanos būtiski mainīsies kreditēšanas nosacījumi – augs procentu likmes, jo bankām būs jādomā, kā atpelnīt radušos zaudējumus, turklāt grūtāka kļūs kredītu pieejamība ne tikai fiziskām personām, bet arī lielai daļai mazo un vidējo uzņēmumu.

Savukārt Saeimas deputāts Māris Kučinskis šo likuma pantu nosauca par kompromisu starp banku un kredītņēmēju interesēm. Viņaprāt, arī bankām ir jāuzņemas daļa atbildības par savu kredītpolitiku.

"Nepiekrītu tam, ka šis likuma pants aizstāvēs tā sauktos biezos. Viņi jau sen ir devušies savas maksātnespējas lietas nokārtot uz citām valstīm, kur ir liberālāki maksātnespējas likumi. Šis likums atvieglos tieši mazturīgo problēmas," sacīja M. Kučinskis.

Maksātnespējas administrācijas direktora vietnieks juridiskajos jautājumos Helmuts Jauja uzskata, ka riski, kas saistāmi ar šīm izmaiņām, tomēr nav pienācīgi izvērtēti. "Tas kritiskais moments, kas daudzus, tajā skaitā arī komercbankas, uztrauc, ir tas, lai ar šādu visnotaļ liberālu regulējumu netiek cauri negodprātīgi darboņi," skaidroja H. Jauja. Viņš arī izsaka bažas, ka parādnieki bez grūtībām varētu arī slēpt savu patieso ienākumu līmeni.

Grūtībās nonākušais kredītņēmējs Andrejs (vārds mainīts) stāsta, ka līdz ar grozījumiem likumā nopietni apsvērs maksātnespējas procesu kā iespēju atbrīvoties no smagās parādu nastas. Šobrīd vīrieša parādsaistības ir 109 000 latu. Andrejs skaidro, ka pirms aptuveni pieciem gadiem ņēmis kredītu mājokļa iegādei. "Bija labs darbs, bija nauda... Ienākums bija savi tūkstoš lati mēnesī. Kā minimums," skaidro vīrietis. Grūtības ar kredīta atmaksu radās pirms pusotra gada, kad zaudējis darbu. Andrejs ar banku ir vienojies, ka kādu laiku veiks samazinātos maksājumus, taču apzinās, ka tas ir vien pagaidu risinājums, tāpēc neslēpj, ka nu, kad maksātnespējas process kļuvis pieejamāks, varētu iet bankrota ceļu.

Svarīgākais