"Latvenergo" lietā veiktas 30 kratīšanas; izņemti 250 000 eiro

Kopš 14. jūnija, kad tika ierosināts kriminālprocess par iespējamo kukuļņemšanu un nelegālas naudas legalizēšanu AS "Latvenergo" Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veicis 30 kratīšanas, kuru laikā izņemti 250 000 eiro (175 700 latu), - intervijā Latvijas Radio sacīja KNAB biroja vadītāja vietniece Juta Strīķe.

Šajā lietā ir vairākas epizodes, kopš 14 jūnija kopumā veiktas vairāk nekā 50 procesuālās darbības. Pašlaik ir aizdomas par 1,13 miljoni eiro (791 000 latu) atmazgāšanu, taču tā ir tikai sākotnējā summa. "Pēc laika tā var mainīties, - prognozējam, ka tā palielināsies," piebilda Strīķe.

Pašlaik šajā lietā aizturētas astoņas personas - pieci uzņēmumu "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls" darbinieki un trīs privātpersonas. Kā sacīja Strīķe, iespējams, lietā varētu aizturēt vēl kādu personu, taču izmeklēšanas interesēs sīkākus komentārus nesniedza.

Šīs personas tiek turētas aizdomās par dienesta stāvokļa izmantošanu un prettiesiskām darbībām mantkārīgos nolūkos laikā no 2006. līdz 2010.gadam, kad pieņemti vairāki nelikumīgi lēmumi saistībā ar rekonstrukcijas darbiem, valsts pasūtījumiem, nelikumīgi iegūtas naudas legalizēšanu. Naudas "atmazgāšanai" izmantoti darījumi ar nekustamo īpašumu, gan ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi un citi paņēmieni.

Darījumi saistīti ar "Latvenergo" TEC-1, TEC-2, Pļaviņu HES projektiem. "Pašlaik atturētos minēt konkrētus objektus, taču jūsu [Latvijas Radio] minēto objektu rekonstrukcija ir veikta šajā laika posmā," sacīja Strīķe un piebilda, ka tiek turētas aizdomās gan gan amatpersonas, gan privātpersonas, gan uzņēmumu amatpersonas, kas iespējams palīdzējušas legalizēt nelikumīgi iegūto naudu.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".