Latvenergo darbība neesot traucēta

Enerģētikas koncernu Latvenergo vada lemttiesīga valde triju cilvēku sastāvā.

Uzņēmuma preses pārstāvis Andris Siksnis mierina, ka neesot atšķirības, vai valdē paliek strādāt trīs no pieciem locekļiem vasaras atvaļinājumu, komandējumu un slimību dēļ, vai tā kā tagad, kad uzņēmuma prezidents un viceprezidents ielikti apcietināti. Latvenergo valdes locekļi neatšķiroties pēc tiesībām ar savu parakstu apstiprināt uzņēmuma dokumentus. Līdz ar to trīs valdes locekļi Uldis Bariss, Arnis Daugulis un Arnis Kurgs varēs nodrošināt uzņēmuma pamatfunkciju veikšanu ierastajā kārtībā.

Svarīgs Latvenergo valdes tagadējā sastāva pienākums ir ieskaidrot uzņēmuma partneriem ārvalstīs, ka uzņēmums turpinās pildīt savas saistības. Citiem vārdiem sakot, Latvenergo jāspēj izskaidrot, ka uzņēmuma apcietinātie vadītāji nav (pa)spējuši izsaimniekot uzņēmuma mantu un jo īpaši naudu, kas varbūt jau bija uzņēmuma rīcībā sakarā ar tā plāniem modernizēt TEC-2. Kredītlīgumi kopā par 250 miljonu eiro saņemšanu no Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas jau ir parakstīti. Vajadzētu būt tā, ka bankas finansē darbus atbilstoši to izpildes grafikam, bet Latvijā nav nekas neparasts, ka uzņēmumi cenšas ar jaunu aizdevumu radītu naudas plūsmu (aiz)segt iepriekš radušos vai apzināti radītus zaudējumus. Bankas tādos gadījumos aptur jau iesāktu finansēšanu. Pēc ekonomikas ministra Arta Kampara preses pārstāvja Sandra Sabajeva teiktā, neesot draudu, ka šādi varētu notikt ar Latvenergo apsolītajiem kredītiem. Ministrs sūtījis uz uzņēmumu valsts sekretāru un Latvenergo valsts kapitāldaļu turētāju Juri Pūci, kas atgriezies no uzņēmuma ar nomierinošām ziņām.

Vakar vakarā no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja nāca ziņa, ka Latvenergo amatpersonas tiekot vainotas blēdībās virs viena miljona eiro. Netiek konkretizēts ļaundarību pastrādāšanas laiks - vai nu jau 2006. gads, vai pašreizējais brīdis ar norādi uz 360 miljonu eiro vērto TEC-2 projektu. Par tā ģenerāluzņēmēju ir izvēlēta Gama GUC Sistemleri A.S no Turcijas. A. Siksnis apgalvoju, ka neesot nekādu signālu no Gama par tās atteikšanos no līdzšinējā darbu grafika, kas paredz jaunās termoelektrostacijas celtniecību sākt šovasar.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".