Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kučinskis aicinās prokuratūru izvērtēt pretlikumīgu OIK atļauju izsniegšanu 10 vēja stacijām

© f64

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) vērsīsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt viņa sagatavoto ziņojumu par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ieviešanas hronoloģiju no 2007.gada līdz 2018.gadam, tajā skaitā ziņojumā ietverto informāciju par, iespējams, pretlikumīgi izsniegtām atļaujām desmit vēja elektrostacijām jaunu jaudu atbalstam OIK sistēmas ietvaros, sacīja premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Ministru prezidenta ziņojumā par OIK ieviešanas hronoloģiju no 2007.gada līdz 2018.gadam minēts, ka 2009.gada 24.martā, pamatojoties uz noteikumiem par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, tika izsniegtas atļaujas desmit vēja elektrostacijām. Tomēr minētie noteikumi vairs nebija spēkā kopš 2009.gada 14.marta.

Kā liecina Ekonomikas ministrijas (EM) informācija par komersantiem, kuri saņēmuši tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, 2009.gada 24.martā šādas atļaujas tika izsniegtas vēja elektrostacijām Alsungas novadā - SIA "W.e.s.10", SIA "W.e.s.11", SIA "W.e.s.13", SIA "W.e.s.12", SIA "W.e.s.5", SIA "W.e.s.6", SIA "W.e.s.1", SIA "W.e.s.7", SIA "W.e.s.8" un SIA "W.e.s.9".

Laikā, kad desmit vēja elektrostacijām tika izsniegtas atļaujas, ekonomikas ministrs bija Artis Kampars (V), EM valsts sekretārs Anrijs Matīss (S), bet atļaujas valsts sekretāra vietā parakstījis viņa vietnieks Andris Liepiņš.

Trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni premjers žurnālistiem sacīja, ka viņa ziņojumā par OIK ieviešanas hronoloģiju parādījušās atsevišķās nianses, kas "lec ārā", piemēram, ļoti lielais licenču daudzums.

"Pievērsu uzmanību uz atsevišķiem faktiem, kur licences ir pāratjaunotas pēc termiņa, kad likums jau bija beidzis strādāt. Tas man arī lika pieņemt lēmumu nosūtīt ziņojumu prokuratūrai," skaidroja premjers.

Viņaprāt, attiecīgo desmit licenču izsniegšanai no likumdošanas viedokļa vajadzēja būt neiespējamai. "Esmu izbrīnīts, ka tajā laikā tam nepievērsa uzmanību," sacīja Ministru prezidents, piebilstot, ka "vēl priekšā ļoti sarežģīts stāsts, un tie visi, kas saka, ka no OIK var attiekties vienā dienā vai to nevar vispār, tiem nav taisnība".

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, laikā, kad visiem uzņēmumiem tika izsniegtas OIK atļaujas, to īpašnieks bija Renārs Liepiņš. Patlaban visi uzņēmumi pieder Igaunijā reģistrētām kompānijām - "Wnde Solutions", "Autour Vole" un "Viride".

Tāpat "Firmas.lv" informācija liecina, ka "Wnde Solutions" patiesā labuma guvējs ir "ABLV Asset Management" valdes priekšsēdētājs Leonīds Kiļs, "Viride" patiesā labuma guvējs ir Sergejs Bunakovs, bet "Autour Vole" patiesā labuma guvējs ir Maksims Solomončuks.