Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pēc ieziemotās krautuves atvēršanas kokzāģētavai Norupe pieejams augstvērtīgs apaļkoks

© Publicitātes foto

Jau trešo gadu SIA "Rīgas meži" kokzāģētavā Norupe tiek īstenots visai unikāls apaļkoka uzglabāšanas paņēmiens - 2017/2018.gada ziemas sezonā uz iepriekš sagatavota laukuma tika izveidota apaļo kokmateriālu ieziemota krautuve.

Gada zemākās temperatūras periodā februārī sasaluma apstākļos krautuvē tika novietoti 5300 m3 priedes apaļkoka kopā ar sniegu un ledu, pārklājot to ar sniegu un kokmateriālu ražošanas blakusproduktu - skaidām. Zem efektīvā siltumizolācijas slāņa tagad atklājas joprojām balts sniegs un ledus. Komfortabli atrasties blakus krautuvei un strādāt, jo sutīgajā laikā no tās nāk patīkams ziemas vēsums, novērojuši zāģētavas darbinieki.

Rezultātā, neskatoties uz mežistrādes darbu pārtraukumu vasarā, pārstrādei ražotnē ir pieejams no zilējuma pasargāts augstvērtīgs apaļkoks, kas atbilst viena mēneša pārstrādes apjomam Norupes kokzāģētavā.

Lai gan kokzāģētavai jebkurā gadījumā ir nepieciešams tehnoloģisks pārtraukums, lai veiktu apkopi ražošanas līnijai, ar apaļkoka "ieziemošanu" var tikt nodrošināta ražotnes darbu nepārtrauktība, uzsver kokzāģētavas vadītājs Andris Bērziņš.

Uzņēmuma Ražošanas daļas vadītājs Jānis Stankevičs papildina, ka šādu uzglabāšanu īsteno tikai dažas kokzāģētavas Latvijā. "Rīgas mežu" priekšrocība ir, ka blakus ražotnei var atvēlēt pietiekami daudz vietas tik iespaidīga apaļkoku apjoma uzglabāšanai.