Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Nacionālā apvienība uzskata, ka OIK sistēma jālikvidē ātrāk nekā trīs gados

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) uzskata, ka obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēma būtu jālikvidē ātrāk nekā trīs gados, reizē ir gatava ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V) detalizēti pārrunāt piedāvāto risinājumu, sacīja politiskā spēka priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš.

Nacionālā apvienība vairākkārt iepriekš notikušo tikšanos laikā ar Ašeradenu esot saņēmusi apsolījumu par OIK likvidēšanu, norādīja Bērziņš. Jauna tikšanās ar ministru varētu notikt, atsākoties Saeimas darbam.

Politiskais spēks gribētu redzēt, ka OIK tiek likvidēts agrāk.

Politiķis norādīja, ka politiskais spēks gribētu redzēt, ka OIK tiek likvidēts agrāk, bet, ja ministrs ir nācis ar citu piedāvājumu, tas arī varētu iezīmēt "ceļu" risinājuma panākšanai. Bērziņš norādīja, ka ar Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājumu vēl ir jāiepazīstas sīkāk. VL-TB/LNNK priekšsēdētāja vietnieks arī akcentēja, ka ar vislielāko bardzību ir jāvēršas pret krāpniekiem, kas darbojas šajā jomā.

F64 Photo Agency

Jau ziņots, ka tuvāko triju gadu laikā Latvijā varētu atteikties no OIK, trešdien žurnālistus informēja Ašeradens.

EM piedāvā 2019.gadā atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli (SEN) 15% apmērā valsts budžeta tiešo maksājumu segšanai.

Šis priekšlikums trešdien tika atbalstīts darba grupā, kas pēdējos mēnešus izskatīja iespējas atcelt OIK maksājumu.

Lai atceltu OIK, EM piedāvā 2019.gadā atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli (SEN) 15% apmērā valsts budžeta tiešo maksājumu segšanai. EM arī piedāvā noteikt jaunas prasības biogāzes stacijām, nosakot minimālo pārtikas atkritumu un citu organiskās izcelsmes atkritumu īpatsvaru. Plānots arī reformēt jaudas maksājumu, tā administrēšanu nododot uzņēmumam AS "Augstsprieguma tīkls". Patlaban to administrē "Enerģijas publiskais tirgotājs".

EM rosina arī pārskatīt iekšējās peļņas normas metodiku, atsakoties no līdzšinējās prakses, kad revidents iesniedz savu iekšējās peļņa normas aprēķinu. OIK sistēmas reformas ietvaros piedāvāts izšķirties par vienu no diviem modeļiem, kas pamatā balstīti uz tirgus principiem - ieviest "zaļos sertifikātus" vai īstenot tirgus cenas efektivitātes modeli.

Lēmums par darba grupas priekšlikumiem vēl jāpieņem Ministru kabinetam. Plānots, ka minētais jautājums tiks iekļauts 7.augustā gaidāmajā valdības sēdes dienaskārtībā, bet EM izmaiņas normatīvajā bāzē izstrādās līdz šā gada septembrim. Ašeradens pauda cerību, ka EM un darba grupas izstrādātie priekšlikumi gūs koalīcijas atbalstu.