Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Lai neatkārtotos "biļešu spekulantu trakums", darbu sāks īpašs interneta portāls

© publicitātes

Daudziem vēl atmiņā ir tas haoss, kas valdīja ap Dziesmusvētku biļešu iegādi un vēlāk arī ar "pārpārdošanu", kad spekulanti kārotās ieejas kartes mēģināja pārdot ar 100 un 200% uzcenojumu. Tāpat daudzi ir saskārušies ar situācijām, kad, iegādājoties biļetes no privātpersonām, pie ieejas pasākumā nākas smagi vilties, jo biļete izrādījusies viltota vai jau izmantota.

Jaunuzņēmums Latvijā rada platformu otrreizējai biļešu tirdzniecībai

2018. gada augustā darbību sāks jauna interneta platforma, kas nodrošinās godīgu otrreizējo biļešu tirgu, piedāvājot ērtu un drošu tirdzniecības vidi. Platformas Bilesutirgus.lv dibinātāji Jānis Ābele un Andrejs Siliņš cer, ka radītā platforma mazinās negatīvo pieredzi, ar kādu daudziem nācies saskarties, mēģinot tikt pie biļetēm otrreizējā tirgū.

Bilesutirgus.lv piedāvās legālu veidu, kas pasākuma biļetes īpašniekam, kas pats kāda iemesla dēļ nevar apmeklēt pasākumu, ļaus ērti pārdot biļeti uz pasākumu, savukārt pircējam - droši un ar naudas garantiju iegādāties biļeti par godīgu cenu. Tas pats attiecināms uz dāvanu kartēm vai kuponiem gadījumos, kad to īpašnieks saprot, ka darbības laikā nebūs iespējas to izmantot.

Sabiedrībā nereti dzirdēti un konstatēti gadījumi, kad otrreizējā tirgū iegādāta biļete izrādījusies viltota. Jaunā biļešu tirgus platforma biļešu pircējiem nodrošinās naudas garantiju 100% apmērā, ja tomēr ar biļeti, kas nebūtu kārtībā. Tomēr šāda iespējamība ir ļoti niecīga, jo Bilesutirgus.lv biļetes tiks pārbaudītas, kā arī pārdevēja reģistrācija platformā notiks ar Facebook lietotāja profila starpniecību, tādēji nodrošinot atklātu un drošu tirdzniecības vidi. Platforma paredzēta godīgai biļešu tirdzniecībai nevis spekulantiem, tāpēc Bilesutirgus.lv noteikts biļešu cenas ierobežojums - cena nedrīkst pārsniegt sākotnējo biļetes cenu par vairāk nekā 30%.

Stāsta idejas autors un viens no platformas izveidotājiem Jānis Ābele: “Latvijā līdz šim biļetes droši iegādāties nebija iespējams, ne biļešu iegāde no rokas vai sludinājumu portālos, ne biļešu iegāde no nepazīstamiem cilvēkiem sociālajos tīklos nerada drošības sajūtu un pastāv liels risks iekrist krāpnieku nagos vai ievērojami pārmaksāt, iegādājoties biļeti no spekulantiem. Tajā pat laikā, ir pietiekami liels skaits biļešu īpašnieku (pēc aptauju datiem - vairāk nekā 10%), kas kāda iemesle dēļ nevar apmeklēt pasākumu. Arī ikdienā strādāju iestādē, kur nereti darbinieki kopējā e-pasta sarakstē piedāvā cits citam biļetes uz pasākumiem, kurus pašiem nesanāk apmeklēt, tādējādi tikai stiprinot pārliecību par šādu pakalpojuma nepieciešamību. Ar Bilesutirgus.lv mēs palīdzam abām pusēm, jo pārdevējam nodrošinām iespēju legāli piedāvāt savu biļeti mūsu vietnes apmeklētājiem, savukārt potenciālajiem pasākuma apmeklētājiem ir iespēja droši un nepārmaksājot iegādāties biļeti otrreizējā tirgū. Līdzīga situācija ir arī ar dāvanu kartēm - man pašam ir vairākkārt bijušas situācijas, kad dāvanu karte tā arī paliek neizmantota, jo, pārbaudot tās derīguma laiku, secinu, ka palikušas tikai dažas dienas un pašam noteikti neizdosies to izmantot. Bilesutirgus.lv šo problēmu risinās, jo pats labprāt šķiršos no man liekas dāvanu kartes, piemēram, uz zoodārzu, arī par pusi no tās cenas, savukārt cilvēks, kurš vēl nezina, ko darīs brīvdienās, noteikti būs ieinteresēts iegūt šādu dāvanu karti par ievērojami mazāku cenu. Veidojas abpusēji izdevīgi situācija. Tieši tādēļ arī esam uzsākuši šo projektu!”