Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Šovasar bites sarūpējušas biškopjiem daudz medus

© F64

Saistībā ar laika apstākļiem šovasar bijusi krietna putekšņu raža un bišu saimes sarūpējušas biškopjiem daudz medus, liecina izvietotā "Latvijas Valsts meži" (LVM) mājaslapā.

"Pateicoties aizritošās vasaras meteoroloģiskajiem apstākļiem, manāma krietna putekšņu raža un medus sarūpēts daudz!"

LVM norāda, ka šā gada vasaras pirmā puse izceļas ar acīmredzamu unikalitāti - gan maijs, gan jūnijs, gan jūlijs Latvijā un citviet Eiropā izrādījies manāmi siltāks par normu. Šo apstākļu ietekmē arī liela daļa augu noziedēja krietni pirms ierastā laika, tomēr puķu daudzveidība jūlijā aizvien ir ievērojama, kas ir pozitīvi vērtējams no biškopju skatījuma. "Pateicoties aizritošās vasaras meteoroloģiskajiem apstākļiem, manāma krietna putekšņu raža un medus sarūpēts daudz," norāda LVM, atzīstot, ka bitēm darba netrūks arī turpmāk, jo vietām jau uzzied vaivariņi.

Tikmēr izcirtumos manāmi ogotāji, kas jūlijā lasa aveņu augļus. Šogad meža aveņu esot daudz, turklāt tās maz bojājuši kukaiņi. Nereti turpat līdzās avenēm manāmas klinšu kaulenes, kas nogatavojas tieši jūlijā. Nogatavojas mellenes, zilenes, kazenes, vietām manāma kāda aizkavējusies meža zemene. Pat šādā sausā un svelmainā vasarā ir sameklējamas šādas tādas sēnes, tostarp, gailenes, kas, protams, jāmeklē mitrās vietās.

Vienlaikus LVM norāda - tāpat kā maijā un jūnijā, arī jūlijā visplašāk pārstāvētā pamanāmo dzīvnieku klase ir kukaiņi. Pašreizējie laika apstākļi par pāris nedēļām paātrinādami bioloģiskos procesus, šogad īpaši labvēlīgi ietekmē ne vienas vien sugas kukaiņu dzīvi. Vasaras vidū kukaiņu ir daudz - gandrīz jebkurā vietā izdodas pamanīt gan aktīvus pieaugušos kukaiņus, gan to kāpurus. Vasarai ritot, pamanāmo sarakstam pievienojas aizvien jaunas sugas.

Daļa putnu jūlijā joprojām rūpējas par pirmā perējuma bērniem, tomēr vairākām sugām mazuļi jau izperēti, izbaroti un izvesti plašajā pasaulē. Vairākumam meža zvēru jau ir piedzimuši ir jaunuļi.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.