Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

INFORGRAFIKA: Kuri ir lielākie nodokļu maksātāji ēdināšanas nozarē?

© f64

Ēdināšanas nozare pēdējā laikā nonākusi krustugunīs, sākot ar policijas kratīšanām restorānu tīklā “Vairāk saules”, beidzot ar Latvijas Restorānu biedrības pausto, ka Latvijas restorāniem izkļūt no pelēkās zonas liedz nesamērīgi augstais nodokļu slogs, tāpēc godīga restorānu biznesa pastāvēšana ir nopietni apdraudēta. Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis pat paudis presē viedokli, ka pilnībā veicot visu nodokļu un ar restorānu uzturēšanu saistīto izdevumu samaksu, nozares uzņēmumi cieš milzīgus zaudējumus un nopietni apsver sava biznesa slēgšanu vai pārcelšanu uz citu valsti.

To, vai ēdināšanas nozares uzņēmumi patiesi strādā ar zaudējumiem un kāds ir to nodokļu pienesums, pētījumā centies noskaidrot Lursoft, apkopojot datus par nozares uzņēmumu darbību pēdējo trīs gadu laikā.

Lursoft datu bāzē atrodamā informācija liecina, ka ēdināšanas pakalpojumu nozarē reģistrēti 5297 uzņēmumi, no kuriem 65,37% izvēlējušies darboties restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumu jomā, 17,41% nodarbojas ar ēdināšanu pēc pasūtījuma un citām ēdināšanas pakalpojumu darbībām, bet 17,22% saistīti ar bāru darbību. No visiem uzņēmumiem, kuri norādījuši, ka to darbība saistīta ar ēdināšanas pakalpojumu nozari, 12,54% piesaistījuši ārvalstu pamatkapitālu.

Ekrānšāviņš/LETA

Jānorāda, ka vairāk nekā puse jeb 55,38% no visiem nozares uzņēmumiem reģistrēti Rīgā, bet vēl 18,41% - Pierīgā. Starp pilsētām līdzās Rīgai visvairāk ēdināšanas uzņēmumi atrodami Jūrmalā (3,81% no kopējā Latvijā reģistrēto ēdināšanas uzņēmumu skaita), Liepājā (3,00%), Jelgavā (2,28%) un Daugavpilī (2,23%).

Interesanti, ka liela daļa jeb 8,38% no nozarē strādājošajiem uzņēmumiem reģistrēti pērn, no kuriem vissekmīgāk pirmo darbības gadu aizvadījis SIA “T73”, kura pārvaldībā ir gan divas ēdnīcas, gan restorāns, kafejnīcas un arī gastrobārs. Ēdināšanas nozares uzņēmums SIA “T73” 2017.gadā apgrozījis 1,02 milj.EUR, gadu noslēdzot ar 70,19 tūkst.EUR zaudējumiem. Uzņēmuma daļas pastarpināti caur vēl vienu ēdināšanas nozares uzņēmumu SIA “INTERNATIONAL SV” pieder Viktoram Ravdivem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā