Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Asociācija: Alus pārdošanas apjomi Igaunijas pierobežā pieauguši par 80%

© f64

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas veikalos pie Igaunijas robežas pārdots aptuveni par 80% vairāk alus un 3,4 reizes vairāk citu vieglo alkoholisko dzērienu nekā attiecīgajā laikposmā pērn, liecina Igaunijas Aldaru asociācijas apkopotā informācija.

2017.gada pirmajos sešos mēnešos alus pārdošanas apjoms šajos veikalos sasniedzis 7,12 miljonus litru, bet šogad pirmajā pusgadā - 12,6 miljonus litru. Tikmēr vieglo alkoholisko dzērienu pārdošanas apjoms audzis no 630 000 litriem pagājušā gada pirmā pusē līdz 2,1 miljoniem litru attiecīgajā šā gada periodā, norāda asociācija.

Kā prognozē aldari, visa 2018.gada laikā tur tiks pārdoti 30-32 miljoni litru alus un 4,5 miljoni litru citu vieglo alkoholisko dzērienu.

"Šā gada pirmo sešu mēnešu rādītāji skaidri liecina, ka pretēji [Igaunijas] Finanšu ministrijas cerībām pārrobežu tirdzniecības apjoma maksimums vēl ne tuvu nav sasniegts," norādījis Igaunijas Aldaru asociācijas vadītājs Pēters Verks.

"Jau šobrīd vairāk nekā trešā daļa no visa Igaunijā patērētā alus tiek pirkta pie mūsu dienvidu robežas. Nevienai citai Eiropas Savienības valstij nav tik liels pārrobežu tirdzniecības īpatsvars, un tas viss noticis viena gada laikā," viņš uzsvēris.

Pēc Verka teiktā, pārrobežu tirdzniecības pieaugums aizvien negatīvāk ietekmē akcīzes nodokļa ieņēmumus. No šā gada janvāra līdz jūnijam, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, vieglo alkoholisko dzērienu pārdošanas apjomi, no kuriem Igaunijas valsts budžetā nonāk akcīzes nodoklis, kritušies par 40%. Kā lēš asociācija, pierēķinot arī neieņemto pievienotās vērtības nodokli, Igaunijas budžets zaudējis kopumā 100 miljonus eiro.

"Nodokļos mēs dāvinām Latvijas valstij vairāk nekā 100 miljonus eiro gadā, un vienlaikus autoritatīvi pētījumi liecina, ka alkohola patēriņš Igaunijas sabiedrībā pieaudzis. Lai novērstu vēl lielāku nodokļu ieņēmumu samazināšanos, mēs aicinām valdību ne vien atteikties no tālākas akcīzes nodokļa paaugstināšanas, bet pazemināt šā nodokļa likmi līdz konkurētspējīgam līmenim, lai pārrobežu tirdzniecība ar Latviju tiktu pārtraukta," norādījis Igaunijas Aldaru asociācijas vadītājs.

Igaunijas Aldaru asociācijā apvienojušies lielākie alus un vieglo alkoholisko dzērienu ražotāji, bet pati asociācija savukārt ir Igaunijas Pārtikas ražotāju asociācijas dalībniece un sadarbojas ar valdības ministrijām un organizācijām, kuru darbība saistīta ar veselības jomu.