Neapliekamo minimumu plāno paaugstināt jau no nākamā gada

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu plānots paaugstināt jau no nākamā gada, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais pasākumu plāns ēnu ekonomikas mazināšanai.

Turpmākie nodokļu politikas pasākumi paredz pakāpeniski, ņemot vērā situāciju valsts budžetā, palielināt ar IIN neapliekamo minimumu, to veicot 2011.gada 1.janvārī un pēc tam arī 2012.gada un 2013.gada sākumā.

Pēc FM domām, tas samazinās darbaspēka izmaksas komersantiem, kā arī palielinās nodokļa progresivitāti, tā taisnīgāku piemērošanu, jo vairāk maksās tie, kam lielāki ienākumi, kas savukārt samazinās vēlmi saņemt "algu aploksnē".

Patlaban ar nodokļiem neapliekamais minimums ir 35 lati.

Kā norāda FM, paaugstinot neapliekamo minimumu par 20 latu mēnesī, fiskālā ietekme valsts budžetā būs 37,6 miljoni latu gadā.

Ēnu ekonomikas mazināšanas plāns paredz, ka līdz 2012.gada 1.janvārim FM ir jāizvērtē jau pastāvošie nodokļu režīmi mazajiem uzņēmumiem un jāizstrādā priekšlikumi mazo uzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmu konsolidācijai un vienkāršošanai.

Savukārt līdz 2011.gada 1.maijam ministrijai jāizvērtē pastāvošie uzņēmumu ienākuma nodokļa un IIN atvieglojumi no to efektivitātes un administrēšanas viedokļa.

Līdz 2011.gada 1.jūlijam FM uzdots izstrādāt vidēja termiņa koncepciju par minimālo darba algu trīs gadu periodam.

Savukārt līdz 2011.gada 1.janvārim FM uzdots pagarināt un konsolidēt periodu, par kuru darba devējam paredzama atbildība par nesamaksātajiem obligātajiem nodokļu maksājumiem par darbinieka nodarbināšanu nereģistrēti. Patlaban likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" termiņš ir viens mēnesis, bet Darba likumā - trīs mēneši.

Kā norāda FM, šādas izmaiņas atturēs daļu darba devēju nodarbināt savus darbiniekus nereģistrēti. Tas sniegtu labumu arī nereģistrētajiem darbiniekiem, jo viņiem būtu tiesisks pamats vērsties tiesā pret darba devēju par neizmaksātās darba samaksas izmaksu par ilgāku periodu. Vienlaikus tiktu radīta situācija, kad darba devējs un darbinieks vairs nebūs vienlīdz ieinteresēti nereģistrētas nodarbinātības slēpšanā, jo darba devējam tā draud ar būtiskām sankcijām, bet darbiniekam nē.

LETA jau ziņoja, ka cīņai ar ēnu ekonomiku tiks piedāvāti būtiski labumi legāli strādājošajiem uzņēmumiem, paredz FM sagatavotais pasākumu plāns.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais