Ēnu ekonomikas mazināšanai piedāvās būtiskus labumus legāli strādājošajiem

Cīņai ar ēnu ekonomiku tiks piedāvāti būtiski labumi legāli strādājošajiem uzņēmumiem, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais pasākumu plāns.

Kā šodien žurnālistiem uzsvēra FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, tiks ieviests princips - legālā ekonomika ir izdevīgāka.

Tā, piemēram, tiks veidots īpašs (baltais sarakts), kurā iekļautajiem uzņēmumiem būs priekšrocības valsts pasūtījumu saņemšanā, kā arī tie saskarsies ar mazākām kontrolēm no valsts puses. Lai iekļūtu sarakstā, uzņēmumam būs jāpierāda, ka tas strādājis legāli, kā arī jāpiekrīt informācijas publiskošanai par sevi.

Tāpat plānoti vienreizēji pasākumi - soda naudas un nokavējuma naudas dzēšana tiem uzņēmējiem, kas līdz noteiktam brīdim maksā nodokļu pamatparādu. Plānota arī nokavējuma naudas atcelšana uz laiku gadījumos, kad tiek pagarināts nodokļa samaksas termiņš vai nodokļu samaksa tiek sadalīta daļās. Plāns paredz arī sākumdeklarēšanās ieviešanu reizē ar nodokļu parāda amnestiju. Uzņēmējiem tiks piedāvāta iespēja legalizēt nedeklarētu līdzekļu uzkrājumus, nomaksājot noteiktu nodokli. Tāpat piedāvāta soda naudas un nokavējuma naudas dzēšana, ja tiek samaksāts pamatparāds.

Vēl viens virziens ēnu ekonomikas mazināšanai būs kontrolējošo iestāžu kapacitātes palielināšana, piešķirot tām papildus tiesības, dodot pieeju papildus informācijai, optimizējot funkcijas, kā arī piešķirot papildus finansējumu.

Plānots padarīt arī efektīvākas sankcijas no valsts puses, piemēram, ieviešot atbilstošākus sodus konkrētiem pārkāpumiem, kā arī nodrošināt vienveidīgāku sodu piemērošanu.

Vienlaikus plānots padarīt efektīvāku nodokļu sistēmu, piemēram, mazinot atvieglojumu un izņēmumu skaitu, kā arī atceļot atsevišķas pārmērīgas prasības.

Plāns paredz arī pastiprinātu komunikāciju - pozitīvo, negatīvo piemēru publiskošana, kā arī sabiedrības informēšanu par valsts budžetā nomaksāto nodokļu izlietojumu.

Plānots, ka plāns ar vairāk nekā 60 pasākumiem 17.jūnijā tiks nodots saskaņošanai valsts sekretāru sanāksmē.