"Simtlatnieku" programma šogad paredzēta 48 tūkstošiem bezdarbnieku

Darba praktizēšanā pašvaldībās jeb "simtlatnieku" programmā šogad plānots iesaistīt 48 200 bezdarbnieku, aģentūru LETA informēja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Informācijas nodaļā.

Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētā NVA īstenotā pasākuma "Apmācība darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai, ja darba devējs ir pašvaldība" jeb darba praktizēšana ar 100 latu stipendiju īstenošanai 2010.gadā Ministru kabinets piešķīra papildfinansējumu 13,1 miljonu latu apmērā, līdz ar to NVA, veicot grozījumus projektā, šogad plāno pasākumā iesaistīt 48 200 bezdarbniekus, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu un izveidot 33 747 darba praktizēšanas vietas pašvaldībās.

Saskaņā ar projekta grozījumiem NVA aktīvais nodarbinātības pasākums "Apmācība darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai, ja darba devējs ir pašvaldība" tiks īstenots arī 2011.gadā.

Šī gada 7.jūnija NVA dati liecina, ka patlaban pasākumā darba praktizēšanu veic 17 113 bezdarbnieki, kas nesaņem bezdarbnieka pabalstu, bet saņem 100 latu stipendiju. Vislielākais darba praktizēšanas vietās nodarbināto bezdarbnieku skaits pašlaik ir Latgales reģionā - 5921, kur ir arī visaugstākais bezdarba līmenis valstī.

Rīgas reģionā pašvaldību izveidotajās darba praktizēšanas vietās ir nodarbināti 3285, Kurzemē - 3032, Vidzemē - 2349 un Zemgalē - 2526 bezdarbnieki.

Vēl 51 516 bezdarbnieki ir pieteikušies un gaida iespēju piedalīties šajā atbalsta pasākumā.

Darba praktizēšana pašvaldībās tiek īstenota kopš pagājušā gada septembra, lai atbalstītu bezdarbniekus, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu un palikuši bez iztikas līdzekļiem. Pasākuma gaitā Latvijas pašvaldībās kopumā tika iesaistīti jau 42 259 bezdarbnieki un izveidotas 33 939 darba praktizēšanas vietas.

Kā ziņots, "simtlatnieku" programmas jeb darba praktizēšanas pašvaldībās mērķis ir bezdarbnieku fiziskā darba iemaņu iegūšana un uzturēšana, ja dalība noteiktajā darba praktizēšanā rada sociālo labumu sabiedrībai. Bezdarbnieki, kas tiek iesaistīti darba praktizēšanas pasākumā, par 40 stundu darba praksi sabiedriskā labuma darbos nedēļā ik mēnesi saņem stipendiju - 100 latus.

Bezdarbnieka kopējais dalības ilgums pasākumā nedrīkst pārsniegt sešus mēnešus gada laikā, taču gada laikā bezdarbnieks var rindas kārtībā piedalīties pasākumā arī atkārtoti. Darba prakses vietām jābūt izveidotām pašvaldību teritorijās. Darba praktizēšanai nedrīkst būt komerciāli nolūki.

Svarīgākais