Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijā pieaugušas piena produktu cenas

© Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency

Latvijā aprīlī ir pieaugušas piena produktu cenas pieaugušas salīdzinājumā ar mēnesi iepriekš, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Latvijā aprīlī ir pieaugušas piena produktu ražotāja cenas, tostarp sviestam - par 4%, bet vājpiena pulverim - par 11%.

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamentā norāda, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) datiem aprīlī Eiropas Savienībā (ES) ir pieaugušas piena produktu ražotāja cenas, tai skaitā vājpiena pulverim - par 2% un sviestam - par 6% Arī Latvijā aprīlī ir pieaugušas piena produktu ražotāja cenas, tostarp sviestam - par 4%, bet vājpiena pulverim - par 11%.

ES 2018. gada pirmajā ceturksnī par 9% pieaugusi vājpiena pulvera ražošana, bet par 2% sviesta un siera ražošana, kamēr svaigās produkcijas ražošana samazinājusies par 1%. Latvijā sviesta ražošana no janvāra līdz martam pieaugusi par 36%, siera ražošana - par 22%, bet pārtikas piena ražošanas apmēri šajā laika posmā ir samazinājušies par 29% salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn. Arī krējuma un paskābināta piena ražošanas apmēri sarukuši par 6%.

Tikmēr ES vājpiena pulvera uzkrājumi pašreiz sasnieguši 352 000 tonnu, bet līdz šim konkursa procedūrā pārdotas jau nedaudz vairāk par 70 000 tonnu vājpiena pulvera. Papildus vājpiena pulveris intervencē pagaidām netiek iepirkts, liecina ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta sagatavotā informācija.

ES 2018. gada pirmajā ceturksnī ievērojami - par 64% -palielinājusi vājpiena pulvera eksportu uz Alžīriju un par 36% - uz Ēģipti, bet siera eksportā uz Šveici audzis par 6% un uz Saūda Arābiju - par 9%. Par 43% pieaudzis ES zīdaiņu pārtikas eksports uz Ķīnu, bet 2,4 reizes tas palielinājies zīdaiņu pārtikas eksports uz uz Honkongu, bet par 7% - uz Krieviju.

Kopumā 2018. gada pirmajā ceturksnī ES kopumā iepirktas 38,85 miljoni tonnu piena, kas ir par 2,3% jeb 0,9 miljoniem tonnu vairāk nekā pirms gada. Piena iepirkums visvairāk pieaudzis Vācijā, Polijā, Itālijā, kamēr visizteiktāk samazinājies - Nīderlandē, Zviedrijā un Ungārijā.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētāja Jāņa Šolka teikto, arī maijā nedaudz palielinājusies sausā vājpiena pulvera cena Latvijā, bet šis cenas pieaugums kopējo situāciju piena tirgū būtiski nemainīja.

Tāpat, pēc Šolka teiktā, maijā nedaudz pieaugusi sviesta cena, liecinot par tirgus atdzīvošanos, taču arī šis kāpums kopējo situāciju būtiski neietekmēja. Savukārt pārējiem industriālajiem piena produktiem, pēc LPCS valdes priekšsēdētāja teiktā, cenas maijā neesot mainījušās.