Gada deflācija maijā - 2,3%

Šā gada maijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, bija par 2,3% zemāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija.

Precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem - par 5,6%.

12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir samazinājies par 1%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2010.gada maijā, salīdzinot ar 2010.gada aprīli, samazinājās par 0,1%. Gan precēm, gan pakalpojumiem cenas kritās par 0,1%. 2009.gada maijā, salīdzinot ar 2009.gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,5%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām maijā bija cenu kritumam pārtikai, mājokļa iekārtām, mājturības piederumiem un uzkopšanas līdzekļiem, kā arī cenu kāpumam ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikai cenu kritumu vidēji par 0,2% ietekmēja akcijas gaļai un gaļas izstrādājumiem (samazinājums par 0,6%), maizei un graudaugu izstrādājumiem (par 0,5%), saldumiem (par 0,3%), zivīm un zivju izstrādājumiem (par 1,1%), pienam un piena produktiem (par 0,5%), tējai un kafijai (par 0,8%). Noslēdzoties akcijām, cenas palielinājās olām (par 1,9%), atspirdzinošajiem dzērieniem (par 0,8%), eļļai un taukiem (par 0,6%). Sezonas ietekmē turpināja sadārdzināties dārzeņi (par 1,7%).

Mājokļa iekārtām, mājturības piederumiem un uzkopšanas līdzekļiem cenas samazinājās vidēji par 1,2%, ko visvairāk ietekmēja cenu kritums mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļiem par 4,2%. Lētākas kļuva arī sadzīves ierīces, mēbeles un mājsaimniecības tekstilizstrādājumi.

Ar mājokļa ekspluatāciju saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās vidēji par 0,7%, ko ietekmēja siltumenerģijas tarifu kāpums par 3,2%. Savukārt lētāka kļuva ūdens piegāde (par 0,7%) un mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi (par 1,1%).

Dažādas akcijas ietekmēja cenu kritumu personīgās aprūpes precēm, medikamentiem, mājdzīvnieku barībai, apģērbiem, apaviem, TV, video, audio tehnikai, privāttransporta rezerves daļām un telefoniem. Cenas samazinājās arī pakalpojumiem frizētavās un personīgās aprūpes iestādēs, ziediem un augu kopšanas līdzekļiem.

Cenas palielinājās tabakas izstrādājumiem, alum, finanšu pakalpojumiem, privāttransportam, aviobiļetēm, sauszemes transporta, tūrisma un viesnīcu pakalpojumiem.

Kā ziņots, šā gada aprīlī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu patēriņa cenas Latvijā samazinājās par 2,7%, tai skaitā precēm - par 1,5% un pakalpojumiem - par 5,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, palielinājās par 0,9%. Precēm cenas pieauga par 1,4%, bet pakalpojumiem - samazinājās par 0,4%.

Biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie ekonomisti iepriekš prognozēja, ka šā gada maijā, salīdzinot ar 2009.gada maiju, patēriņa cenas Latvijā varētu būt samazinājušās aptuveni 2% robežās.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.