Valdība lems par pieprasījumiem izdalīt 5,1 miljonu latu no naudas neparedzētiem gadījumiem

Valdībai šodien sēdē atkal būs jālemj par vairākiem ministriju iesniegtajiem pieprasījumiem piešķirt kopumā 5,1 miljonu latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, liecina valdības darba kārtība.

Finanšu ministrijā (FM) aģentūru LETA informēja, ka šā gada valsts budžetā līdzekļi neparedzētiem gadījumiem bija ieplānoti 6,9 miljoni latu. Patlaban pieejamais atlikums ir 3,6 miljoni latu, kurā netiek ierēķināti jau valdībā apstiprinātie piešķīrumi, par kuriem vēl nav izdoti FM rīkojumi.

Valdībai jālemj par 6030 latu piešķiršanu Labklājības ministrijai informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmām mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanai, FM nepieciešami 98 730 lati Valsts ieņēmumu dienesta IT sistēmām mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanai, bet Kultūras ministrijai - 176 719 lati izdienas pensijām kultūras darbiniekiem.

FM atbalsta šo pieprasīto finanšu līdzekļu piešķiršanu.

Reģionālā attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) iesniegusi pieprasījumu par 9417 latu piešķiršanu Aizputes novada pašvaldībai internātskolas malkas šķūnīša jumta remontam, kuru sabojājis sniegs. Līdzīgi 37 334 lati nepieciešami Biržu pašvaldībai internātskolas jumta remontam.

Lai gan FM šos pieprasījumu atbalsta, tiek aicināts meklēt arī citus finanšu avotus.

FM neatbalsta citu RAPLM virzīto pieprasījumu par 6601 lata piešķiršanu Dundagas pašvaldībai ielu tīrīšanai sniega stihijas laikā.

FM neatbalsta Satiksmes ministrijas (SM) pieprasījumu kompensēt 455 100 latus ceļiem pēc pavasara plūdiem. Atbalstīts gan tiek cits vērienīgs SM pieprasījums piešķirt 4 274 119 latus kompensācijām zaudējumiem pasažieru pārvadātājiem par grupām, kam ir atbrīvojumi no biļešu iegādes. Šie līdzekļi varētu tikt nodrošināti uz apropriācijas palielināšanas rēķina un būs daļa no sociālās drošības tīkla pasākumiem.

FM neatbalsta Ārlietu ministrijas pieprasījumu piešķirt 27 551 latu un Iekšlietu ministrijas pieprasījumu par 21 865 latiem komandējumu izdevumu apmaksai uz Austrāliju, ASV un Kanādu pasu iesniegumu pieņemšanai.

Tāpat FM ir pret Veselības ministrijas pieprasījumu piešķirt 5841 latu tiesu psiholoģisko ekspertīžu veikšanai.

FM gan nav iebildumu pret Zemkopības ministrijas lūgumu piešķirt 335 latus, lai kompensētu dzīvnieku īpašniekam govju enzootiskās leikozes apkarošanas laikā radītos zaudējumus. Daļa šo līdzekļu vēlāk no budžeta tikšot arī atgūta.

Valdībai šodien būs jālemj vai piešķirt 30 000 latu Valsts administrācijas skolai, lai nodrošinātu sagatavošanos Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā un paaugstinātu valsts pārvaldes darbinieku kompetenci.

LETA jau ziņoja, ka aprīļa beigās finanšu ministrs Einars Repše (JL) informēja Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) par iespējamiem valsts budžeta deficīta pieauguma riskiem un nepieciešamību ievērot stingrāku fiskālo disciplīnu.

FM aprēķinātie papildu valsts budžeta izdevumi, kas jau ir skaidri zināmi kā šā gada izdevumi, bet nebija paredzēti 2010.gada budžeta likumā un plānotajā deficīta apjomā, ir vairāk nekā 200 miljoni latu.

"Ir nepieciešama vēl stingrāka disciplīna turpmākai budžeta deficīta ierobežošanai, pievēršot sevišķu uzmanību tai un neatbalstot normatīvo aktu projektus, kuru īstenošana radīs negatīvu fiskālo ietekmi 2010.gadā, kā arī turpmākajos gados. Mums aizvien ir pārāk liels budžeta deficīts, tādēļ fiskālajai disciplīnai ir jābūt stingrākai, un tas ir skaidrāk jāapzinās arī likumdevējam," vēstulē premjeram iepriekš uzsvēra Repše.

Svarīgākais