Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Gandrīz puse iedzīvotāju būtu gatavi strādāt tehnoloģiju nozarē

© f64

Darba tirgū notiekošo un vēl tikai gaidāmo pārmaiņu rezultātā 42% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju būtu gatavi mainīt savu profesiju uz informācijas tehnoloģiju nozari, noskaidrots dalīto pakalpojumu centra Tele2 Shared Service Center (Tele2 SSC) veiktajā pētījumā.

Vislielāko gatavību pārkvalificēties uz IT nozari izrādījuši iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 35 gadiem.

Absolūtais vairākums jeb 79% respondentu uzskata, ka cilvēkiem, kuri nevar atrast darbu savā profesijā vai nozarē, būtu jāmaina profesija. Vairāk kā citi tā uzskata iedzīvotāji vecumā pēc 45 gadiem.

Tajā pašā laikā vairāk kā puse aptaujāto (kopā 58%, atbilde “noteikti jā” - 28%, “drīzāk jā” - 30%) ir pārliecināti, ka arī pēc 10 gadiem viņiem būs darbs esošajā profesijā vai nozarē. Pārliecinātāki par savām darba iespējām ilgtermiņā ir strādājošie vecumā no 35 līdz 44 gadiem ar ikmēneša ienākumiem virs 900 eiro, kas šobrīd strādā valsts pārvaldē (11%), telekomunikāciju un IT nozarē (9%), izglītībā un zinātnē (8%), kā arī tirdzniecības (8%) sektorā.

Kā iepriekš ziņots, veicinot iedzīvotāju digitālo prasmju attīstību un dzimumu vienlīdzību IT sektorā, dalīto pakalpojumu centrs Tele2 SSC kopā ar Riga TechGirls un Riga Coding School šajā vasarā uzsāk stipendiju programmu, lai sešām motivētākajām sievietēm sniegtu iespēju apgūt programmēšanas pamatus. Stipendiju programmai Girls Make IT Happen aicinātas pieteikties daiļā dzimuma pārstāves bez vecuma ierobežojuma, bet ar spēcīgu motivāciju pilnveidot savas zināšanas, lai no jauna uzsāktu karjeru IT sektorā vai turpinātu esošo karjeru citā līmenī. Pieteikšanās stipendijām līdz 1. jūlijam (plkst. 23.59). Plašāka informācija mājaslapā www.girlsmakeithappen.lv.

“Lai sagatavotos nākotnei, jāattīsta izaugsmes domāšanas veids - tas nozīme, ka, ja Tev kaut kas neizdevās, tas jāpārvar un jāiet tālāk, jāmēģina vēlreiz. Mācīšanās programmēt sekmē šo procesu. Programma, ko Tu uzraksti, gandrīz nekad nestrādā pēc pirmā mēģinājuma - tā jānotestē, jāatrod kļūdas, jāizlabo tās un jātestē vēlreiz. Un tā vairākās reizes. Programmēšana padara ne tikai gudrāku, bet arī norūda pret neveiksmēm,” stāsta web-programmētāja un Riga TechGirls līdzdibinātāja Alina Karpelceva.

Interneta aptaujā piedalījās 702 ekonomiski aktīvie respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem, kuri vismaz vienu reizi nedēļā lieto internetu. Aptauja veikta 2018. gada 2. ceturksnī