Šodien valdība beidzot izlems par vienošanos ar aizdevējiem

Valdība šodien slēgtajā sēdes daļā lems par kārtējo vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Oficiālajā dokumentu vietnē "eportfelis" nekādi dokumenti publiski nav pieejami un vien redzams pieteiktais Finanšu ministrijas jautājums "Par Starptautiskajam Valūtas fondam nosūtāmo nodomu protokolu un starp Eiropas Savienību un Latvijas Republiku noslēdzamo papildu vienošanos".

LETA jau ziņoja, ka Latvijas valdība sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem ir vienojusies veikt nākamā gada budžeta konsolidāciju 395 līdz 440 miljonu latu robežās, vakar Saeimā paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Nolemts arī, ka nākamgad tiks palielināts finansējumu Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansētiem projektiem. Nākamgad budžeta deficītam jābūt ne vairāk kā 6% no iekšzemes kopprodukta.

Patlaban tehniskā līmenī ir panākta virkne vienošanos, par kurām galīgie lēmumi Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) vadības līmenī tiks pieņemti tuvāko nedēļu laikā, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

Misijas laikā secināts, ka ir vērojamas Latvijas ekonomikas atlabšanas pazīmes, ko apliecina Latvijas un partneru vienošanās par pozitīvākām ekonomikas izaugsmes prognozēm 2011.gadam.

"Tāpat ir arī panākta kopīga izpratne par sākotnējo novērtējumu nepieciešamajam konsolidācijas apjomam 2011.gadam, proti 395-440 miljoni latu. Darbs pie precīza nepieciešamā konsolidācijas novērtējuma tiks turpināts, ņemot vērā tālāko ekonomikas attīstību un valsts budžeta izpildi rudenī," informēja Melnace.

Latvijas valdība intensīvi turpinās strādāt pie detalizēta konsolidācijas pasākumu kompleksa saraksta 2011.gadam, kas pārsniegs nepieciešamo konsolidācijas apjomu, lai jaunievēlētajam parlamentam un tā uzticību ieguvušajam Ministru kabinetam nekavējoši būtu iespējams pieņemt kvalitatīvus, izvērtētus un izsvērtus lēmumus, informēja ministrijā.

Latvijas valdība ir panākusi nozīmīgu vienošanos ar aizdevējiem par būtiskām papildu investīcijām tautsaimniecībā jau 2010.gadā par vairāk nekā 200 miljoniem latu, palielinot finansējumu ES struktūrfondu līdzfinansētiem projektiem un lauksaimniekiem.

Papildu ar EK ir panākta vienošanās par virkni specifisku strukturālo reformu, piemēram, uzlabojumiem ES fondu apguvē, publiskā iepirkuma regulējumā, nodarbinātības pasākumu īstenošanā, kā arī cīņā ar ēnu ekonomiku.

Dombrovskis informēja, ka Latvija pagaidām līdzekļus aizņemsies tikai no Eiropas Komisijas, Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules Bankas, bet ne no atsevišķām valstīm. Šāda rīcība ļaus palēnināt Latvijai kredīta saņemšanas gaitu.

Dombrovskis arī uzsvēra, ka svarīgākais ir nākamgad turpināt samazināt budžeta deficītu.

Pagaidām gan nav zināms, cik liela būs nepieciešamās konsolidācijas proporcija budžeta izdevumu un ieņēmumu daļās, jo par to varēšot runāt tikai pēc pirmā pusgada valsts budžeta izpildes datiem, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Savukārt finanšu ministrs Einars Repše (JL) jau iepriekš norādījis, ka viņš budžeta deficīta mazinājumu redz proporcijā - viena trešdaļa ieņēmumu palielinājums uz nodokļu rēķina, bet divas trešdaļas - izdevumu mazinājums.