Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Jūnija vidū lems, vai apturēt FKTK lēmumu par licences anulēšanu "VEF bankai"

Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis Kaspars Berķis šodien pieņēmis izskatīšanai un ierosinājis administratīvo lietu pēc AS "VEF banka" pieteikuma, kurā lūgts atcelt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumu par bankas darbībai izsniegtās licences anulēšanu.

"VEF bankas" lūgumu līdz galīgā lēmuma pieņemšanai šajā lietā apturēt FKTK lēmuma darbību Administratīvā apgabaltiesa izskatīs atklātā tiesas sēdē 15.jūnijā plkst.10, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa.

LETA jau ziņoja, ka "VEF banka" šonedēļ lūdza atcelt FKTK padomes 26.maija lēmumu, ar kuru anulēta "VEF bankai" izsniegtā kredītiestādes licence un nolemts likumā noteiktajā kārtībā iesniegt pieteikumu Rīgas apgabaltiesā par kredītiestādes likvidāciju un likvidatora iecelšanu.

"VEF banka" kopā ar pieteikumu par minētā FKTK lēmuma atcelšanu lūgusi arī piemērot pagaidu noregulējumu un apturēt apstrīdētā FKTK lēmuma darbību.

Kā informēja Trubiņa, "VEF bankai" licence kredītiestādes darbībai anulēta, pamatojoties uz Kredītiestāžu likuma 27.panta pirmās daļas 8.punktu. Tas paredz licences anulēšanu, ja kredītiestāde neievēro šā likuma un citu kredītiestādes darbību regulējošo likumu prasības un FKTK normatīvos noteikumus un rīkojumus.

LETA jau ziņoja, ka par minētā FKTK lēmuma pārsūdzēšanu Administratīvajā apgabaltiesā informēja bankas advokāts Andrejs Guļajevs tiesas sēdē Rīgas apgabaltiesā, kurā bija paredzēts izskatīt FKTK pieteikumu par "VEF bankas" likvidāciju.

FKTK pārstāve Inga Pētersone gan tiesas sēdē Rīgas apgabaltiesā sacīja, ka komisijas lēmuma apstrīdēšana Administratīvajā apgabaltiesā nebūs pamats bankai anulētās licences atjaunošanai.

Pērn "VEF bankas" grupa strādājusi ar 751 243 latu zaudējumiem, kas ir pieauguši par aptuveni 4%. 2008.gadu "VEF bankas" grupa noslēdza ar zaudējumiem 723 027 latu apmērā.

Bankas kredītportfeļa apjoms samazinājies no 2,2 miljoniem latu pārskata gada sākumā līdz 1,6 miljoniem latu gada beigās. Klientu noguldījumu apjoms pārskata gadā samazinājās no 2,8 miljoniem latu līdz 1,2 miljoniem latu.

"VEF banku" tās bijušie īpašnieki pārdeva 2007.gadā, un kopš tā laika tās akcionāru sastāvs ir vairākkārt mainījies. FKTK atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai bankas kapitālā iepriekš nesaņēma arī Ukrainas izcelsmes SIA "Notum".