Aptieku tirgū konkurence par klientu turpina saasināties, norāda uzņēmums

© F64 Photo Agency

Latvijā aptieku tirgū konkurence par klientu turpina saasināties, atzina aptieku tīkla "Benu aptieka" direktore Anete Rožkalna.

Kopumā vērtējot gada sākumu aptieku tirgū, viņa norādīja, ka pirmie šā gada mēneši, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, saglabāja mērenu pieauguma tendenci nozarē. "Nozare ir strikti regulēta un, ja nav gaidāmas izmaiņas likumdošanā, tad nekādas būtiskas pārmaiņas šogad nozarē netiek sagaidītas. Tirgus nepalielinās, klientu skaitam ir tendence samazināties. Attiecīgi konkurence par klientu turpina pastiprināties," atzīmēja "Benu aptiekas" direktore.

Pēc Rožkalnas teiktā, gads sākās ar e-receptes sistēmas obligātu lietošanu aptiekās, kas radīja arī dažādus izaicinājumus klientu apkalpošanā. "Farmaceiti līdzpārdzīvoja situācijas, kurās bija bezspēcīgi sistēmas priekšā, nespējot sniegt kvalitatīvu farmaceitisko aprūpi," uzsvēra "Benu aptiekas" direktore.

Lai arī "Benu aptiekas" tīkls, pēc viņas teiktā, pirmais Latvijā sāka atprečot e-receptes pirms obligātas sistēmas ieviešanas, klienti ar tām bija salīdzinoši nedaudz un, neskatoties uz sistēmas lēno darbību, fundamentāli neietekmēja aptiekas klientu apkalpošanu. Savukārt no gada sākuma, kad recepšu izrakstīšana e-veselības sistēmā kļuva obligāta, bet lielākai daļai iedzīvotāju vēl nebija pietiekami daudz informācijas par jaunajām prasībām un arī pašā sistēmā bija diezgan daudz nepilnības, klientu apkalpošana prasīja vairāk laika un dažkārt izvērtās par izaicinājumu visiem iesaistītajiem, atzīmēja Rožkalna.

Tāpat viņa norādīja, ka nozarē kā viens no galvenajiem izaicinājumiem saglabājies farmaceitu trūkums aptiekās. "Benu aptiekas" direktore skaidroja, ka farmaceita profesijas prestiža celšana ir būtisks faktors situācijas uzlabošanā, tādēļ aptieku tīkls regulāri piedalās karjeras dienu pasākumos un ēnu dienās, lai ieinteresētu jaunatni minētās profesijas izvēlē.

Vērtējot pieprasījumu pēc medikamentiem, Rožkalna norādīja, ka būtiskas izmaiņas tajā nav novērotas. Pēc viņas teiktā, to parasti ietekmē sezonalitāte, un izmaiņas kompensējamo zāļu sarakstā. Savukārt, runājot par uztura bagātinātāju, higiēnas un kosmētikas preču pieprasījumu, Rožkalna atzīmēja, ka tas svārstās atbilstošu akciju kampaņām.

Viņa skaidroja, ka aptieku pakalpojumu klāstu strikti nosaka likumiskais ietvars, atbilstoši kuram "Benu aptieka" piedāvā visus atļautos pakalpojumus - holesterīna un cukura līmeņa noteikšanu aptiekās ar konsultāciju kabinetiem, kā arī asinsspiediena mērīšanu un ķermeņa masas indeksa noteikšanu. Tāpat "Benu aptieka" turpina konsultēt par sejas ādas un matu veselības stāvokļa iespējamiem uzlabojumiem.

"Benu aptiekas" direktores ieskatā Latvijas aptiekās būtu iespējams piedāvāt vairāk pakalpojumus, piemēram, ekspresstestus un veselības paškontroles testus. Tomēr viņa atzina, ka patlaban to nav iespējams īstenot, kamēr netiek mainīts pašreizējais regulējums. "Nozari pārstāvošā Aptieku Īpašnieku Asociācija jau ir izteikusi savus priekšlikumus pakalpojumu klāsta paplašināšanā un iesniegusi Veselības Ministrijai," sacīja Rožkalna.

"Benu aptieku" tīkla pārvaldītājas SIA "Benu aptieka Latvija" apgrozījums finanšu gadā, kas ilga no 2016.gada 1.februāra līdz 2017.gada 31.janvārim, bija 41,909 miljoni eiro, kas ir par 7,2% vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, bet peļņa samazinājās par 14,1% un bija 1,11 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Benu aptieka Latvija" dibināta 1995.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 3 333 410 eiro. "Benu aptieka Latvija" pilnībā pieder "Phoenix Baltics Holding", kuras īpašniece savukārt ir Vācijas kompānija "Phoenix International Beteiligungs GmbH".

Ekonomika

Valsts atbalsts ir biežāk minētais faktors, kas mudinātu gandrīz trešdaļu jeb 27 % iedzīvotāju apsvērt elektroauto iegādi. Tikmēr 44 % norāda, ka viņus no šī pirkuma attur attālums, kādu elektroauto spēj veikt ar vienu uzlādi, liecina Citadele Leasing veiktā aptauja.