Kalniņš cer, ka ASV uzņēmēji tagad aktīvāk Latvijā investēs un īstenos biznesu

© Reuters / Scanpix

ASV un Baltijas valstu prezidentu tikšanās laikā liktais uzsvars uz investīciju veicināšanu un ekonomisko sadarbību dod cerību par jaunu impulsu Latvijas ekonomikā, sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Tieši šajā sfērā var gaidīt lielākās izmaiņas, ņemot vērā pozitīvo signālu no ASV prezidenta Donalda Trampa, ka Baltijas valstis ir vieta, kur ASV uzņēmēji var veikt investīcijas un īstenot biznesu.

"Cerēsim, ka tam sekos jauns impulss ekonomikas jomā," sacīja Kalniņš, piebilstot, ka tas ir īpaši svarīgi pašlaik, ņemot vērā situāciju daļā no Latvijas banku sektora.

Kalniņš norādīja, ka nākamnedēļ sarunā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) vēlēsies sīkāk noskaidrot, vai abu pušu sarunās bez preses klātbūtnes ir iezīmējušās kādas jaunas lietas.

Valstu vadītāju tikšanās vērtējama kā ļoti pozitīva un preses konference parādīja, ka Baltijas valstu attiecības ar ASV ir ļoti labas, ka Amerikas Savienotās Valstis saprot mūsu prioritātes un pastāv vienota izpratne par NATO lomu un citos drošības jautājumos, skaidroja Kalniņš.

Drošības jomā publiski paustais neliecināja, ka ASV pieejā kaut kas mainīsies - jau iepriekš no Savienotajām valstīm esam saņēmuši atbalstu mūsu drošībai, skaidroja Kalniņš. Viņš atzīmēja, ka ASV prezidents slavējis to, ka Baltijas valstis atbilstoši NATO standartiem aizsardzībai atvēl 2% no iekšzemes kopprodukta.

Ārlietu komisijas vadītājs akcentēja simbolismu, ka Baltijas valstu 100 gadu jubilejā tik liela uzmanība mūsu zemēm tiek pievērsta gan no Trampa, gan arī no ASV prezidenta administrācijas. Vizītes laikā varēja redzēt vairākus labus signālus - sirsnīgo atbalstu un ilgo laiku, kas tika veltīts Baltijas valstu vadītājiem, kā arī vairāku citu augsta līmeņa ASV amatpersonu piedalīšanos šajās sarunās.

Kā ziņots, tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Baltijas valstis ir saņēmušas apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidentu samits kalpo kā spēcīgs vēstījums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda Vējonis.

Tramps uzsvēra, ka ASV un Baltijas valstis saista dziļa un ilgstoša draudzība, kas ilgs vēl vismaz 100 gadus. ASV prezidents apsveica Baltijas valstis 100 gadu jubilejā.

ASV otrdien kopīgā deklarācijā ar trim Baltijas valstīm apliecinājušas nelokāmu apņemšanos ievērot NATO Vašingtonas līguma 5.pantu, kas ietver kolektīvās aizsardzības principu, un periodiski dislocēt savus spēkus Baltijas valstīs.

Ekonomika

Pieaugot ēdienu un preču piegādes platformu “Wolt” un “Bolt Food” darbības apjomam un kurjeru skaitam Latvijā, sabiedrībā pieaugušas arī bažas par to, vai tiek ievērotas visas higiēnas prasībām un vai tiešām pirms vakariņošanas maltīti nav nogaršojis jau kāds cits. Vairāk par pakalpojumu kvalitātes un drošības kontroli devās noskaidrot TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais