Aizturētais Hāze vakar atbrīvots

Nepilnu diennakti policijā nācies pavadīt Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu konfliktu dalībniekam Alvim Hāzem.

Alvis Hāze patlaban līdzdarbojas tajā cilvēku grupā, par kuras vadītāju uzskatāms Šveices jurists Rūdolfs Meroni. Atbilstoši Uzņēmumu reģistra datiem viņš ir a/s Ventbunkers valdes loceklis, bet pastāv pretējas versijas par to, vai uzņēmumu reāli pārvalda šī vai kāda cita valde, kas ar apsardzes firmas TM Security palīdzību notur uzņēmuma biroju Ventspilī. Par otrās grupas organizatoriem tiek uzskatīti uzņēmējs Oļegs Stepanovs un jurists Mārtiņš Kvēps.

Pirms dažiem mēnešiem R. Meroni grupai bija izdevies mobilizēt policiju doties uz a/s Ventbunkers biroju noskaidrot, ko tur dara personas, kurām ar uzņēmumu, ja vadāmies no UR datiem, nekādas saistības vairs nav. Tagad notika pretējais – policijas spēks tika izmantots O. Stepanova un M. Kvēpa grupas interesēs.

Pēc A. Gobiņa stāstītā, starp abiem grupējumiem uzturēti kontakti. Uz trešdienas vakaru bijusi norunāta tikšanās starp A. Hāzi un TM Security pārstāvi Mareku Varneli, lai vienotos par nosacījumiem, ar kādiem TM Security aizietu no Ventbunkera biroja telpām Ventspilī. M. Varnelis iedevis A. Hāzem aploksni un teicis, ka tajā esot kaut kādi dokumenti, bet noprotams, ka tajā bijusi nauda kā pierādījums, ka A. Hāze izspiežot kukuli no TM Security. M. Varnelis par to žēlojies policijā, kas ierīkojusi slēpni, fiksējusi naudas nodošanu A. Hāzem un viņu aizturējusi. Par šādu notikumu gaitu var noprast no ļoti ierobežotā informācijas apjoma, kādu Neatkarīgā ieguva no A. Gobiņa un Valsts policijas preses pārstāves Ievas Rekšņas. Aizpagājušo nakti A. Hāzem nācās pavadīt policijā. Vakar no rīta viņš tika nopratināts un atbrīvots. I. Rekšņa paskaidroja, ka uzsākts kriminālprocess, kurā A. Hāzem noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

R. Meroni grupa uzskata, ka A. Hāzes aizturēšana pieskaņota 1. jūnijam, kad it kā būtu jānotiek a/s Ventspils nafta (VN) akcionāru sapulcei. R. Meroni grupa šajā sapulcē varētu izmantot a/s Latvijas naftas tranzīts piederošo VN akciju paketi un nomainīt VN padomi, iekļaujot tajā arī A. Hāzi.

Neatkarīgā jau rakstīja par divu konkurējošu VN akcionāru sapulču izsludināšanu 1. jūnijā un 11. novembrī. R. Meroni grupa izmantoja A. Hāzes aizturēšanu, lai atgādinātu par 1. jūnija sapulci, bet VN valde tūlīt steidzās paskaidrot, ka īstā akcionāru sapulce notiks 11. novembrī.

Pašreizējās VN padomes sastāvā ietilpst arī O. Stepanovs. A. Gobiņš apgalvoja, ka A. Hāze VN padomē nomainītu tieši O. Stepanovu, kas esot TM Security "netiešais klients" un kura interesēs TM Security sagādājusi nepatikšanas A. Hāzem. "Atkal citus mēģina padarīt par vainīgiem. Mans pieņēmums ir, ka šis gadījums ir saistīts ar kukuļdošanu Liepājas policijā par pārbaudēm Ventbunkerā," publiski atbildēja O. Stepanova preses pārstāvis Aleksandrs Niklass.

Svarīgākais