Saeima noraida algu divkāršošanu valsts uzņēmumu valdēs

Kapitālsabiedrībās valdes locekļi arī turpmāk nevarēs savienot šo darbu ar citu amatu tajā pašā kapitālsabiedrībā un saņemt divas valdes locekļu atlīdzības kopsummā, paredz šodien Saeimas otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām".

Saeimas atbildīgā komisija par likuma grozījumu izskatīšanu - Tautsaimniecības, agrārā, vides un reģionālās politikas komisija bija atbalstījusi priekšlikumu ļaut kapitālsabiedrībās valdes loceklis savienot šo darbu ar citu amatu tajā pašā kapitālsabiedrībā un saņemt divas valdes locekļu atlīdzības kopsummā, taču šis priekšlikums neguva parlamenta atbalstu.

Deputāte Ilma Čepāne ( PS) debatēs norādīja, ka pēc tam, kad tiek likvidētas padomes, valdes pārvēršas par politisku orgānu. "Valdes pēc savas būtības ir uzņēmumā, lai vadītu darbu, lai katrs valdes loceklis būtu noslogots un visu savu ieguldījumu veltītu šim uzņēmumam, kurš viņš strādā. Mums diemžēl arī nāk šie signāli no cilvēkiem, ka puse valdes locekļu diez kāpēc ir spiesti strādāt, puse valdes locekļu tomēr vairāk vai mazāk atnāk nu mazliet retāk. Un diemžēl, ja mēs atbalstītu šos priekšlikumus, tendence varētu iet vēl tālāk. Jo atļauju savienot valdi ar kādu departamentu varētu izmantot ne jau profesionāļi. Varētu izmantot arī tie, kuri tikai politisku motīvu pēc ir valdē, un uzņēmuma menedžments ciestu vēl vairāk."

Deputāts Vitālijs Aizbalts ( LPP/LC) savukārt uzsvēra, "ja mēs gribam valdēs redzēt profesionālus, pieredzējušus, izglītotus kompetentus cilvēkus, kuri domā par kompānijas galarezultātu, tad šāds priekšlikums mums jāatbalsta".

Saeima noraidīja arī visus pārējos priekšlikumus, kas noteiktu paaugstinātu atlīdzību par amatu savienošanu.

Deputāti atbalstīja priekšlikumus, kas paredz likumā noteikt koeficienta piemērošanas kārtību, nosakot valdes locekļu atalgojumu.

Svarīgākais