Saeima vēlas ierobežot nepamatotu tarifu paaugstināšanu

Saeima konceptuāli atbalstījusi izmaiņas likumā par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem, ar mērķi novērst nepamatotu tarifu paaugstināšanu.

Izmaiņas likumdošanā varētu paredzēt, ka regulatoram reizi gadā būs jāiesniedz Saeimai pārskats par savu darbību, detalizēti pamatojot savus izdevumus un to nepieciešamību. Tāpat grozījumi rosina definēt, ka tarifi nosakāmi tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie tarifu maksājumi segtu sabiedrisko pakalpojumu saprātīgās un nepieciešamās izmaksas un nodrošinātu saprātīgu sabiedrisko pakalpojumu rentabilitāti atbilstoši licences nosacījumiem, ja nozares speciālie likumi neparedz citus tarifu noteikšanas principus. Ja mainās sabiedrisko pakalpojumu izmaksas un rentabilitāti ietekmējošie faktori, regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu.

Likuma izmaiņu iniciatori uzskata, ka šobrīd daudzi sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji spekulē ar tarijiem, jo tie var nekontrolēti palielināt savus administratīvos un investīciju izdevumus, pieprasot uz to pamata palielināt tarifu. Tādējādi netiek sasniegts no patērētāja viedokļa visbūtiskākais likuma mērķis - nodrošināt iespēju saņemt nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus, kuru cenas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

Svarīgākais