Ar amerikāņu pārmetumiem par ''ABLV Bank'' tikt galā uzdots tās likvidatoriem

© F64

"ABLV Bank" potenciālajiem likvidatoriem uzdots atspēkot visus ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") izteiktos pārmetumus, otrdien žurnālistiem sacīja "ABLV Bank" valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

Viņš atzīmēja, ka ir nolemts sākt bankas pašlikvidāciju, lai pasargātu banku no neprofesionālas rīcības, ņemot vērā, ka Latvijā daudzi maksātnespējas procesi beidzas ar kriminālprocesiem.

Vienlaikus bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Reinfelds informēja, ka likvidatora amata kandidāts ir zvērināts advokāts Elvijs Vēbers, taču likvidatora grupā strādās arī "ABLV Bank" grupas uzņēmuma ieguldījumiem komercīpašumos "New Hanza Capital" valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks un korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs.

"Piecu dienu laikā likvidatoriem Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) būs jāiesniedz likvidācijas plāns. Trīsdesmit dienu laikā FKTK šis plāns ir jāizvērtē un jāakceptē. Pēc plāna akceptēšanas likvidatoru grupa sāks savu darbu. Līdz tam brīdim bankas darbību turpinās vadīt bankas valde," klāstīja Reinfelds, piebilstot, ka šobrīd ir sākts darbs pie likvidācijas plāna izstrādes.

Savukārt bankas līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs informēja, ka personīgi uzraudzīs likvidatoru darbu, lai banka ar cieņu norēķinātos ar visiem klientiem, kreditoriem un bankas darbiniekiem. "Es apsolu, ka arī turpmāk ar vislielāko rūpību uzraudzīšu visu, kas attiecas uz likvidatora darbu, lai mēs godpilni un ar cieņu norēķinātos ar visiem klientiem, kreditoriem un bankas darbiniekiem," viņš sacīja.

Pēc bankas pārstāvju vēstītā, "ABLV Bank" likvidācijas dēļ apturētas 186,7 miljonu eiro investīcijas "Pillar" grupas attīstības projektos. Kvartālā plānotas biroju un dzīvojamās ēkas, plašizklaides centrs "Hanzas perons", parks "Hanzas dārzs", bērnudārzs, skola un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecība.

Savukārt apdraudēti ir 74 miljonu eiro "AmberStone Group" plānotie ieguldījumi Latvijas uzņēmumos - finiera rūpnīcas būvniecība Krustpils novadā, kūrortviesnīca Liepājā, pieczvaigžņu un četrzvaigžņu viesnīcas Rīgā, Latvijā reģistrētās flotes paplašināšana par diviem vai trim kuģiem un traumatoloģijas-ortopēdijas klīnikas "Orto" paplašināšana.

Tāpat apdraudēti 35,5 miljonu eiro "New Hanza Capital" ieguldījumi ar kopējo iznomājamo platību 68 800 kvadrātmetri. Tostarp bijušās VEF teritorijas attīstība, kā arī noliktavu un biroju kompleksa Maskavas ielā attīstība.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē pirmdien, 26.februārī, nolēma sākt bankas pašlikvidāciju.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), izpildot ECB instrukciju, kopš 19.februāra uz laiku ir noteikusi "ABLV Bank" maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā. Savukārt naktī uz sestdienu, 24.februāri, FKTK nolēma, ka "ABLV Bank" ir iestājusies noguldījumu nepieejamība.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc "FinCEN" februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

ASV finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere iepriekš atzīmēja, ka "ABLV Bank" ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu. "Turklāt "ABLV Bank" ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem," viņa sacīja.

Pēc aktīvu apmēra "ABLV Bank" 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas akciju.

Ekonomika

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas un Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes, taču lēš, ka Lietuvas ekonomikā gaidāma vēl straujāka izaugsme, nekā prognozēts iepriekš.

Svarīgākais