VID: ''ABLV Bank'' krīze problēmas nodokļu nomaksā radījusi 85 uzņēmumiem

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Līdz šim Valsts ieņēmumu dienestā (VID) vērsušies 85 uzņēmumi, kuriem komercbankas "ABLV Bank" krīze radījusi problēmas nodokļu nomaksā, informēja VID.

"Šobrīd VID ir saņemti 58 iesniegumi, kuros nodokļu maksātājs lūdz pagarināt nodokļu samaksas termiņu saistībā ar "ABLV Bank" krīzi un 27 iesniegumi ar lūgumu neaprēķināt nokavējuma naudu nodokļu maksājumiem, saistībā ar "ABLV Bank" klientu debeta operāciju ierobežojumu," informēja VID.

Tāpat no uzņēmumiem ir saņemti arī vispārēji jautājumi par rīcību šajā situācijā.

Jau vēstīts, ka "ABLV Bank" maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) pieņemtu lēmumu par likvidācijas procesa uzsākšanu, AS "ABLV Bank" ārkārtas akcionāru pilnsapulce pirmdien pieņēmusi lēmumu par pašlikvidāciju. "ABLV Bank" uzskata, ka šādā veidā vislabāk spēs nodrošināt savu aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem, teikts bankas paziņojumā.

Kredītiestāžu likums nosaka, ka kredītiestādes pašlikvidāciju veic akcionāru sapulces ievēlēts likvidators.

Ekonomika

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas un Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes, taču lēš, ka Lietuvas ekonomikā gaidāma vēl straujāka izaugsme, nekā prognozēts iepriekš.

Svarīgākais