Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ģenerālprokuratūra: Guseļņikovs vairākkārt te bijis, bet nekad neteica, ka no viņa izspiež kukuļus

© F64

"Norvik bankas" lielākais īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs vairākkārt bijis Ģenerālprokuratūrā, taču nekad nav pieminējis, ka no viņa pieprasītu kukuļus.

Guseļņikovs gan viens, gan kopā ar bankas amatpersonām un advokātiem vairākkārt ir bijis Ģenerālprokuratūrā un pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera jautājumos par tā saucamās "Winergy" krimināllietas virzību, aģentūrai LETA pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka. LETA jau vēstīja, ka nesen prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai krimināllietu, kurā par vairāk nekā 15 miljonu eiro izkrāpšanu no AS "Norvik Banka" apsūdzētas savulaik ar vēja parku attīstītāju "Winergy" saistītas personas.

Guseļņikovam toreiz norādīts, ka par viņam interesējušajiem jautājumiem saistībā ar "Winergy" jāiesniedz rakstveida iesniegums, kurš nododams procesa virzītājam izlemšanai, aģentūrai LETA pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Guseļņikovs gan šādās vizītēs nekad prokuroriem un Kalnmeieram netika pieminējis, ka no viņa tiktu pieprasīti kukuļi, norādīja Eiduka.

Jau ziņots, ka Guseļņikovs publiski apgalvojis, ka patlaban korupcijā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs gadiem ilgi izspiedis kukuļus no viņa vadītās kredītiestādes.

Guseļņikovs pagājušā gada decembrī vērsies Valsts policijā ar iesniegumu par iespējamo Latvijas valsts amatpersonu saistību par kukuļa izspiešanu no viņa. Policija atbildējusi, ka sākusi resorisko pārbaudi, līdz pagājušā nedēļā policija publiski paziņoja, ka sākts kriminālprocess.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja, ka pēc tam, kad Guseļņikovs pagājušā gada decembra vidū iesniedza pret Latviju prasību starptautiskā šķīrējtiesā, pieminot kukuļa izspiešanu no augstas amatpersonas puses, Latvijas Bankas prezidents Rimšēvičs pieteicies vizītē pie ģenerālprokurora. Rimšēvičs gribējis pateikt, ka ar vārdā nenosaukto amatpersonu varētu būt domāts viņš, bet, ka rakstītais nav patiesība.

Tikmēr Rimšēvičs nesen tika aizturēts un pret 100 000 eiro drošības naudu atbrīvots citā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā kriminālprocesā, kurā viņš tiek turēts aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā - ne ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par "ABLV Bank" darbību, ne arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un "Norvik" banku.

Žurnāls "Ir" vēstīja, ka šajā policijas izmeklētajā lietā figurējot liecības par kukuļa pieprasīšanu no "Trasta komercbankas" (TKB) pirms vairākiem gadiem, kad šī kredītiestāde vēl darbojās, bet bija nonākusi grūtībās. Runa esot par vismaz četrus gadus seniem notikumiem, kas tagad aktualizējušies pēc jaunām liecībām, kuras likumsargiem sniegusi kukuļdošanas procesā iesaistīta toreizējā TKB augsta amatpersona.