Finanšu ministre: Banku klienti no ārvalstīm ne vienmēr ir slikti

© F64

Ieviešot riskanto klientu transakciju nodokli, bankas sakārtotu savu klientu struktūru, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre norādīja, ka Latvijā ir apmēram 10 banku, kurām ir liels ārvalstu klientu skaits, bet atšķirīgs ir risku līmenis, jo ārvalstu klienti ne vienmēr ir slikti, tostarp arī Kanādas, ASV, Spānijas pilsoņi ir nerezidenti.

Reizniece-Ozola arī atzīmēja, ka Latvijā ir plānots ieviest riskanto klientu transakciju nodokli, lai šāda veida bizness kļūtu daudz mazāk pievilcīgs un bankas sakārtotu savu klientu struktūru.

Tāpat ministre atzina, ka līdz šim nav saņemti signāli, ka vēl pret kādu Latvijas banku varētu tikt vērstas sankcijas no ASV puses. "Mēs neesam saņēmuši signālus, ka vēl pret kādu banku varētu tikt vērstas sankcijas no ASV puses, bet es domāju, ka bankas ļoti labi saprot, ja tām vēl šķita, ka ir garāks laiks, lai sakārtotu savu biznesa modeli, tad tagad tas ir jādara ļoti ātri," pauda Reizniece-Ozola.

Viņa arī piebilda, ka šobrīd nav novērota situācija, kad no Latvijas strauji aizplūstu nauda vai arī, ka būtu vērojama klientu struktūras maiņa.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas banku piesaistīto ārvalstu klientu noguldījumu apmērs pagājušajā gadā samazinās par 12% jeb 1,097 miljardiem eiro un gada beigās veidoja 8,055 miljardus eiro. Savukārt ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars kopējos Latvijas banku piesaistītajos noguldījumos 2017.gada beigās veidoja 39,7%, kas ir pēdējos gados zemākais līmenis.

Ekonomika

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.