Augulis: Naudas pensijām un pabalstiem pietiek

Šobrīd naudas pensiju un pabalstu izmaksām pietiek. Ir pārliecība, ka tās pietiks arī visam šim gadam. Šādu viedokli šorīt medijiem pauda labklājības ministrs Uldis Augulis.

Tiesa, nedrīkstot domāt par pensiju un pabalstu izmaksu tikai īstermiņā - jau tagad esot jādomā, kā šīs izmaksas nodrošināt daudz ilgākā posmā. Tādēļ, kā skaidroja U. Augulis, LM ir veikusi aprēķinus pat līdz 2060. gadam.

Kopumā LM ir izstrādājusi 9 priekšlikumus, kas nodoti sabiedriskajai apspriešanai, piemēram, par pensiju indeksāciju iesaldēšanu pretēji Pasaules bankas ieteikumiem veikt šo indeksāciju ar negatīvu koeficientu. Ja pensiju indeksāciju neiesaldē, jau pēc 2012.gada var nākties atkal aizņemties naudu sociālajām izmaksām.

Vēl viens būtisks priekšlikums ir priekšlaicīgas pensionēšanās vecuma paaugstināšana.

Kā sacīja Augulis, pašlaik iepriecinoši ir bezdarba rādītāji Latvijā, kas pretēji prognozēm ir samazinājušies daudz ievērojamāk. Šobrīd Latvijā ir 180 000 bezdarbnieku jeb 16,3% no darbspējīgajiem. Pirmo reizi kopš 2008.gada, kad bezdarba līmenis strauji sāka palielināties, Latvijā ir vērojams šāds bezdarba līmeņa kritums, skaidroja U. Augulis.

Ministrs gan norādīja, ka neraugoties uz šiem iepriecinošajiem datiem, LM nemainīs bezdarba prognozes. "Optimists ir viena lieta, bet pārlieku liels optimisms nav vēlams," sacīja ministrs.

Svarīgākais