FM jānāk klājā ar jaunākajām ekonomikas izaugsmes prognozēm

Līdz šodienai Finanšu ministrijai (FM) ir jāsagatavo jaunākās ekonomikas izaugsmes prognozes, kas būs par pamatu arī sākotnējam darbam pie nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas.

To paredz iepriekš valdības apstiprinātais 2011.gada valsts budžeta sagatavošanas plāns.

FM iepriekš tika uzdots sagatavot vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru 2011.-2013.gadam, kas nepieciešamības gadījumā jāaktualizē līdz 15.oktobrim.

Lai gan FM iepriekš solījusi, ka dokuments tiks sagatavots laikus, līdz šim plašāka informācija par dokumenta sagatavošanas gaitu nav sniegta.

Pēc sagatavošanas dokumentu plānots apspriest ar partneriem Reformu vadības grupā un pēc tam izskatīt valdībā.

Kā iepriekš vairākkārt uzsvēris finanšu ministrs Einars Repše (JL), turpmākajos divos gados valsts budžeta deficīts būs jāmazina par 800-900 miljoniem latu, uzsvaru liekot tieši uz 2011.gada valsts budžetu.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) nesen vēl pieļāvis, ka samazinājums arī varētu būt mazāks - 500 miljonu latu vietā tikai 250 miljoni latu.

Pēc Latvijas Bankas aprēķiniem 2011.gada budžeta konsolidācija veicama par vismaz 450 miljoniem latu - samazinot budžeta izdevumus tandēmā ar strukturālajām reformām, nevis cerot uz ienākumu palielināšanos vai ar jaunu nodokļu ieviešanu.

Vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka 2011.gada valsts budžets būs jāsagatavo ar 6% deficītu no iekšzemes kopprodukta.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais