Jaunzeme-Grende: Skandināvu bankas no jēriņiem kļuvušas par vilkiem

© f64

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žanete Jaunzeme-Grende šodien intervijā Neatkarīgajai atzīst, ka pēc kreditēšanas buma Latvijas bankas ir zaudējušas reputāciju, kuru būs grūti atgūt.

"Banku pārstāvji stāsta, ka viņiem ir milzīgi zaudējumi, bet kā aprēķināt valsts zaudējumus, iedzīvotāju zaudējumus un morālo kaitējumu? Kā tagad sanāk? Ja esi ņēmis kredītu, tātad esi muļķis. Īstenībā visi cilvēki, kuri uzņemas risku un ņem kredītus, ir varoņi. Ir arī morāls kaitējums sabiedrībai, ka jūtamies vainīgi par kaut ko. Ko mēs esam gribējuši? Mēs esam gribējuši tikai vienu lietu. Mums Otrais pasaules karš beidzās 1990. gadā, un mēs gribējām tikai vienu – dzīvot tā kā Eiropā. Mēs gribējām dzīvot tādās pašās mājās kā Zviedrijā un ceļot tāpat, kā to dara visā Eiropā. Neko vairāk jau negribējām. Kas tad kredītus ir ņēmuši? Tie ir iedzīvotāji, lai uzlabotu savu dzīvi. Ir gadījumi, kad kredīti ir ņemti nesamērīgi, bet to ir neliels skaits. Tas, ka cilvēki ir gribējuši dzīvot savā mājā, nevis četras ģimenes komunālajā dzīvoklī, ir forši," intervijā norāda Jaunzeme-Grende.

"Protams, arī bankām ir par kaut ko jāatbild, un banķieri mans atbild – paskatieties gada pārskatos, cik miljonu mēs esam zaudējuši. Viņi neredz to atbildību tajā vērtību skalā. Mēs esam zaudējuši ticību, bet ko ir zaudējušas bankas? Viņas ir zaudējušas reputāciju. Skandināvu bankas no jēriņiem kļuvušas par vilkiem. Atgūt reputāciju nav nieka lieta. Tā viņiem daudz naudas maksās," piebilst Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja.

Pilnu interviju ar Žaneti Jaunzemi-Grendi lasiet šodienas "Neatkarīgajā"

Svarīgākais