Eiropas Parlaments kritizē Latvijas komercbankas

Eiropas Parlamenta (EP) Finanšu krīzes komiteja nāca klajā ar projektu ziņojumam par Latviju, kurā nosoda ārvalstu banku uzvedību Latvijā un norāda uz valstij bīstamo kvalificētu darbinieku masveida emigrāciju.

Komisijas ziņojuma projekts atšķiras no komitejas locekļu izteikumiem Latvijā, kad viņi kopā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski rezumēja savus iespaidus Latvijā. Neatkarīgās 1. aprīļa publikācija par šo pasākumu saucās Dombrovska atskaite iepriecina eiropiešus: "EP delegācija aizbrauc no Latvijas, vismaz publiski apjūsmojot Ministru prezidenta Valda Dombrovska atskaiti par valdības sasniegumiem ekonomikas stimulēšanā un sociālās drošības uzturēšanā. (..) V. Dombrovskis norādīja, ka izklāstījis EP deputātiem, ko Latvija paveikusi ekonomiskā krīzes pārvarēšanā. Proti, samazinājusi budžeta deficītu, stimulējusi ekonomiku un izveidojusi sociālās drošības tīklu. Pēc tam P. Berē aicināja valdību koncentrēties uz diviem uzdevumiem. Pirmkārt, izstrādāt uz izaugsmi vērstu stratēģiju, kuru virzītu eksports. Otrkārt, nodrošināt cilvēkkapitāla saglabāšanu, saprotot ar to galvenokārt bezdarbnieku noturēšanu valstī."

Tagad izrādās, ka reālā emigrācija un tās pieauguma draudi izrādījušies pietiekami, lai komitejas deputātu vairākums neņemtu par pilnu V. Dombrovska stāstus, cik valstī viss ir lieliski. Komiteja uzdrošinājusies kritizēt komercbankas, no kā cenšas izvairīties daudzi politiķi ne tikai Latvijā. Proti, ziņojumā tiek nosodīta ārvalstu banku uzvedība, kas, savu interešu vadītas, neesot pieļāvušas lata devalvāciju. Tas esot radījis valstij nepieciešamību veikt krasus algu samazinājumus, novedot pie jaunu un kvalificētu darbinieku masveida emigrācijas no Latvijas. Par šā ziņojuma projekta publiskošanu parūpējās Eiroparlamenta deputāts Roberts Zīle, kurš martā bija iejuties komisijas pārstāvju gida lomā.

Ziņojuma autore pārstāv parlamenta sociālistu grupu. Līdz ar to saprotami viņas apgalvojumi, ka krīzes izraisīšanā lielā mērā vainojams globālais kapitālisms ar ASV "ekspansīvo monetāro politiku" priekšgalā. EP labējo grupu deputāti jau izteikušies pret šādu uzstādījumu. Starp deputātiem bijusi manāma šķelšanās arī pēc nacionālās pazīmes – Latvijas komercbankām adresēta kritika neapmierinājusi zviedru deputātus, jo šo banku kapitāls taču nāk no Zviedrijas.

"Esmu patīkami pārsteigts par ziņojuma gatavotājas precīzi uztverto Latvijas problēmu un tās tiešo atainojumu ziņojumā," atzīmē R. Zīle. Komisijas atklāsmes it kā varētu izmantot, prasot no ES palīdzību Latvijai. Komitejas ziņojuma projekts ir tikai diskusiju objekts, bet rudenī jānotiek EP deputātu balsojumam par ziņojuma gala variantu.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais