Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

SEB bankas klientiem pieejami zibmaksājumi; kas tie ir?

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Sākot ar 4. decembri, SEB bankas klientiem ir pieejami zibmaksājumi - naudas pārskaitījumi eiro valūtā uz citām bankām Eiropā, kas tiek izpildīti dažu sekunžu laikā un nauda ir uzreiz pieejama saņēmējam. Atšķirībā no parastiem SEPA maksājumiem, zibmaksājumi ir pieejami 24/7/365 režīmā, kas ļauj būtiski paātrināt norēķinu procesu.

Ātro maksājumu sistēma Eiropā darbojas kopš novembra beigām - šobrīd tai jau pievienojušās daudzas lielākās Eiropas bankas, tostarp arī SEB banka Latvijā un Igaunijā. Pilns saraksts ar bankām, kas šobrīd nodrošina zibmaksājumus, ir pieejams šeit. Ātro maksājumu sistēmā ir noteikts limits summai, kura var tikt pārskaitīta nekavējoties - līdz 15 000 eiro, taču katra finanšu iestāde var noteikt arī zemāku limitu zibmaksājumiem.

“Mēs esam gandarīti būt starp pirmajām bankām, kas saviem klientiem piedāvā iespēju zibenīgi ātri pārskaitīt naudu - esam pārliecināti, ka šobrīd šo iespēju īpaši novērtēs uzņēmumi, kas strādā ar partneriem Eiropā. Protams, lai zibmaksājumi tiktu plaši lietoti, svarīgi, lai sistēmai pievienotos arī citas lielās bankas, jo ātri maksājumi ir iespējami tikai to banku klientu starpā, kas nodrošina šo pakalpojumu. Pēc SEB bankas aprēķiniem, tiklīdz sistēmai pievienosies citas lielākās bankas Latvijā, zibenīgi tiks apstrādāti apmēram 99% no šobrīd veiktajiem klientu maksājumiem”, skaidro SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Šobrīd SEB klienti var veikt zibmaksājumus internetbankā, bet tuvāko dienu laikā šī funkcija būs pieejama arī mobilajā aplikācijā pēc atjauninājumu uzstādīšanas. Savukārt nākamā gada sākumā pakalpojums būs pieejams arī citos elektroniskajos kanālos.

Lai veiktu zibmaksājumu internetbankā, papildu darbības nav vajadzīgas - tiklīdz ir ievadīts saņēmēja konta numurs un sistēma atpazīst, ka saņēmējbanka atbalsta zibmaksājumu saņemšanu, ātrais maksājums izpildīsies automātiski. Ja tehnisku iemeslu dēļ zibmaksājums nebūs iespējams, pārskaitījums tiks izpildīts kā parastais SEPA maksājums.

Komisijas maksa par zibmaksājumiem ir tāda pati, ka par SEPA maksājumiem, un uz zibmaksājumiem attiecas arī Klienta komplektu nosacījumi.