Latvijā saglabājas straujākais IKP kritums ES

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, samazinājies par 5,1%, kas ir lielākais kritums starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina jaunākie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Arī pērnā gada ceturtajā, trešajā un otrajā ceturksnī visstraujākais IKP sarukums gada griezumā bija fiksēts Latvijā.

Nākamais lielākais IKP kritums pirmajā ceturksnī bijis Bulgārijā - par 4%, Lietuvā - par 2,8%, Rumānijā - par 2,5%, Igaunijā, Grieķijā un Kiprā - par 2,3%.

ES valstīs kopā IKP pieaudzis par 0,3%, savukārt eirozonas ekonomika pirmajā ceturksnī palielinājusies par 0,5%.

IKP kritums pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, bijis desmit ES valstīs, par kurām "Eurostat" šobrīd bija pieejama informācija. Vismazākais IKP samazinājums bijis Lielbritānijā - par 0,3% un Ungārijā - par 0,8%.

"Eurostat" aprēķinos par IKP izmaiņām pirmajā ceturksnī izmantoti sezonāli izlīdzināti dati. Latvijas Centrālā statistikas pārvalde iepriekš ziņoja, ka Latvijas ekonomika pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni, samazinājusies par 6%.

Savukārt, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, Latvijas IKP gada pirmajos trīs mēnešos pieaudzis par 0,3%, kas ir ceturtais straujākais kāpums starp visām ES valstīm.

Lielākais ekonomikas pieaugums pirmajā ceturksnī sasniegts Ungārijā - par 0,9%, Slovākijā - par 0,8% un Itālijā - par 0,5%. Toties vislielāko IKP kritumu gada pirmajos trīs mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada ceturto ceturksni, piedzīvojusi Lietuva - par 4,1% un Igaunija - par 2,3%.

Gan visās 27 ES valstīs kopā, gan 16 eirozonas valstīs IKP pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni palielinājies par 0,2%.

Ekonomika

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.