Valdība nolemj nevirzīt tālāk kredītņēmēju atbalsta programmu

Pēc plašām diskusijām valdība šodien vienojās pārtraukt atbalsta programmas grūtībās nonākušu kredītņēmēju atbalstam tālāku virzīšanu.

Nesaņemot banku atbalstu iesaistīties šajā programmā, Ministru kabinets atbalstīja finanšu ministra Einara Repšes (JL) ierosinājumu atsaukt sagatavoto programmu galvojuma sniegšanu vienīgā mājokļa kredīta saistību izpildei, lai mazinātu sociālekonomiskās krīzes ietekmi.

Repše uzsvēra, ka šī programma ir labākā, kādu ministrija var piedāvāt. To nav iespējams uzlabot, jo tā iespēju robežās ir saskaņota ar visām iesaistītajām pusēm, turklāt valsts nevar nodrošināt lielākus finanšu līdzekļus.

Nesaņemot atbalstu, Repše aicināja šo programmu izbeigt un noraidīt, tādējādi taupot budžeta līdzekļus.

Ministra pozīcijai piekrita arī premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš vienlaikus gan atzina, ka bankām būtu jāuzņemas atbildības daļa par savulaik vieglprātīgi izsniegtajiem kredītiem.

Pārtraucot šīs programmas virzīšanu, tas atspoguļosies arī uz budžeta izdevumiem un, iespējams, ļaus īstenot citas atbalsta programmas. Šogad paredzētie līdzekļi 32 miljonu latu apmērā varētu tikt novirzīti ekonomikas stimulēšanai.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas sagatavotajos noteikumos izsniedzamo valsts galvojumu maksimālais apmērs bija paredzēts 82 miljonu latu apmērā.

Latvijas Kredītņēmēju apvienība uzskata, ka programma valsts galvojuma sniegšanai vienīgā mājokļa kredīta saistību izpildei būs bezjēdzīgs lēmums. Savukārt "Swedbank", "SEB bankas" un "Nordea bankas" Latvijas filiāles pārstāvji iepriekš atzina, ka kredītņēmēju atbalsta programma tās pašreizējā redakcijā ir novēlota un bankas jau ir izstrādājušas dažādus risinājumus grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem.

Svarīgākais