Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Lembergs: OIK ir biznesa projekts, par kuru maksā visi Latvijas iedzīvotāji

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Krāpšanās elektroenerģijas tirgū aizsākās jau pirms divdesmit gadiem, komentējot iespējamo krāpšanos ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā (OIK), ceturtdien preses konferencē sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Tā ziņo portāls labdien.lv

Runājot par Ekonomikas ministrijas (EK) iesniegto pieteikumu Valsts policijai ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret AS “Sadales tīkls” un SIA “Rīgas Enerģija” par iespējami notikušu noziedzīgu nodarījumu, Lembergs norādīja, ka tie ir sīkumi, salīdzinājumā ar to, kas patiesībā notiek.

“Tā krāpšanās ir daudz lielāka,” uzsver Ventspils mērs, skaidrojot, ka tas bija redzams jau laikā, kad pie ekonomikas ministrijas vadības atradās pašreizējais “Vienotības” ģenerālsekretārs Artis Kampars.

“Tajā laikā bija noteiktas kvotas vēja enerģijas ražošanai. Kad Kampars bija ekonomikas ministrs, atļaujas izsniedza ievērojami vairāk nekā drīkstēja (…) ļoti daudzi nebija realizējuši šos projektus noteiktajos termiņos, un katrs risināja šos termiņa jautājumus atbilstoši savas izdomas talantam,” norādīja Lembergs.

Lai arī ar trauksme par iespējamo krāpšanos tika sacelta, Valsts kontrole neuzskatīja par vajadzību šo lietu izskatīt. “Lai arī ar ko es netiku runājis, tostarp ar ministriem vai premjerministriem, par šo tēmu, visi izlikās, ka neko nesaprot,” uzsvēra Lembergs.

“Mēs visi šobrīd maksājam par milzīgu blēdību. Bet tā sākas pirms divdesmit gadiem. Ja runā par to, ka valsts un tauta ir apgāzta, tad tā ir īstā vieta, kur par to vajag runāt. Jo Latvija ir atjaunojamās elektroenerģijas ziņā pirmajā vietā Eiropā. Latvijai ir hidroelektrostaciju kaskāde, kas nodrošina Latvijai augstu atjaunojamo elektroenerģijas īpatsvaru,” skaidroja Ventspils mērs, piebilstot, ka valstij nav vajadzīgas ne bioenerģijas, ne vēja enerģijas.

“Tas viss ir liels biznesa projekts, par kuru maksā visas Latvijas fiziskas un juridiskas personas,” pauda Lembergs.
“Ja uz OIK paskatās tā kārtīgi un fundamentāli, tad tur ir ko “rakt”. Tie, kas no tā pelna ir tik liela masa, ka viņi var nopirkt visu, ko viņi arī sekmīgi pēdējos divdesmit gadus dara,” ir pārliecināts Lembergs.

Jau vēstīts, ka saistībā ar televīzijas kanālā TV3 šī gada 15.oktobrī raidījumā “Nekā Personīga” izskanējušo informāciju par vairākiem uzņēmumiem, kas varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā, Ekonomikas ministrija iesniedza pieteikumu Valsts policijai ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret AS “Sadales tīkls” un SIA “Rīgas Enerģija” par iespējami notikušu noziedzīgu nodarījumu.

Saskaņā ar izsniegto atļauju SIA “Rīgas Enerģija” līdz 2017. gada 5.oktobrim bija jāuzsāk elektroenerģijas ražošana koģenerācijā. Lai pārliecinātos, ka stacija ir uzsākusi elektroenerģijas ražošanu koģenerācijā, ir jābūt sistēmas operatora, t.i. AS “Sadales tīkls”, parakstītam aktam par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu un atļaujai par elektrostacijas pieslēgšanu sistēmai AS “Sadales tīkls” uz pārbaudes laiku ne mazāku kā 72 stundas.

Tomēr raidījuma “Nekā Personīga” filmēšanas laikā uzņēmuma SIA “Rīgas Enerģija” teritorijā netika konstatēta elektroenerģijas ražošana. Tādēļ Ekonomikas ministrija lūdz Valsts policiju pārbaudīt iespējamās krāpnieciskās darbības.