Karbonāde veikalos lētāka nepaliek

© Publicitātes foto

Lai gan aprīlī cūkgaļas iepirkuma cena Latvijā bija par 13% zemāka nekā pagājušā gada aprīlī, Rīgas lielveikalos cūkgaļas karbonāde, kūpināts cūkgaļas šķiņķis un cīsiņi maksā gandrīz tikpat, cik pagājušā gada pavasarī. Ievērojami lētākas ir palikušas vien ribiņas.

Visās trijās Baltijas valstīs šā gada pirmajos četros mēnešos ir samazinājusies cūkgaļas iepirkuma cena, bet visstraujāk tā ir samazinājusies Latvijā, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošie dati. Šā gada pirmajos četros mēnešos cūkgaļas iepirkuma cena ir Latvijā zemākā pēdējo četru gadu laikā un arī zemākā starp Baltijas valstīm. Cūkas liemeņu iepirkuma cena aprīlī Latvijā bija noslīdējusi līdz 0,95 latiem par kilogramu. Pirms gada zemnieki cūku liemeņus varēja pārdot par 1,09 latiem kilogramā.

Buļļu, govju un teļu iepirkuma cenas ir samazinājušās tikai par dažiem procentiem, bet Lietuvā tās pat ir pieaugušas.

"Jau vairākus gadus Latvijas gaļas ražotāji mēģina sabalansēt ieņēmumus ar izdevumiem, bet to izdarīt kļūst aizvien grūtāk, jo iepirkuma cenas gaļai Latvijā ir ļoti zemas. Daudzi zemnieki jau ir pārtraukuši gaļas ražošanu. Šai problēmai ir tikai divi pamatrisinājumi – vai nu palielināt kvalitatīvas gaļas un gaļas izstrādājumu patēriņu Latvijā, vai nozīmīgos apjomos gaļu eksportēt," uzsvēra Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Arī lielveikalos gaļas cenas ir samazinājušās. Pēc LTVC datiem, šā gada pirmo četru mēnešu gaļas vidējās cenas ir par 3 līdz 13 procentiem zemākas nekā pagājušā gada tādā pašā laika posmā. Savukārt šā gada aprīlī salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli Rīgas veikalos cūkgaļas ribiņu un šķiņķa cenas ir samazinājušās attiecīgi par 31 un 12%, tajā pašā laikā liellopu filejas cena ir palielinājusies par 8%. Cenas cūkgaļas karbonādei, liellopu gaļai ar kaulu, cīsiņiem un kūpinātam cūkas šķiņķim nav būtiski mainījušās.

"Ņemot vērā to, ka visiem gaļas veidiem ir samazinājušās ražotāju iepirkuma cenas, cenu kāpumam mazumtirdzniecībā nav pamata. Par to arī liecina fakts, ka jau vairākus mēnešus lielākai daļai gaļas un gaļas produktu cenas ir stabilas. Piemēram, kūpināta cūkas šķiņķa cena visu šo gadu nav mainījusies," skaidroja I. Gulbe.

Ekonomika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais