Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vai labklājība aug? Latvijā arvien biežāk atļaujas pirkt jaunu auto

© Scanpix

Jaunu automašīnu pārdošana Latvijā katru gadu pieaug par padsmit vai pat vairākiem desmitiem procentu. Saskaņā ar Eiropas automašīnu ražotāju asociācijas datiem (ACEA), Latvijā jaunu automašīnu pārdošanas apjomi gada laikā palielinājušies par 3,3 % līdz 11,5 tūkst. Vien šī gada augustā, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, pārdoto automašīnu skaits Latvijā ir audzis par 25,8 %, reģistrētas 1469 jaunas automašīnas.

Pēdējo gadu laikā Latvijā ir izteikti jūtams jaunu automašīnu pārdošanas apjoma pieaugums. Mūsdienās cilvēki arvien biežāk, lietotu, lielu un neekonomisku automašīnu vietā, izvēlas jaunas, mazākas automašīnas, kas maksā tikpat.

“Cilvēki ir sākuši saprast, ka automašīna nav mūžīga, un to ir vērts mainīt ik pēc trīs līdz pieciem gadiem. Šī kultūra nav aizsākusies vakar, tā bija vāji jūtama jau pirms desmitgades, un pēdējos gados tās aprises ir kļuvušas arvien izteiktākas”, - ar saviem uzskatiem par Latvijas automašīnu tirgu dalās FCA pārdošanas nodaļas vadītāja Latvijā Baiba Latkovska.

Pēdējo gadu laikā, jūtami mainījies cilvēku skatījums arī uz nomu ar izpirkuma tiesībām. B. Latkovska apgalvo, ka galvenais šādu izmaiņu iemesls ir finanses. Augošā, šo finansiālo pakalpojumu popularitāte atstāj lielu ietekmi uz pircēju paradumu maiņu.

“Konservatīvāki cilvēki joprojām nesaprot šīs nomas jēgu. Šķiet, kā tas ir, kad katru mēnesi maksā par automašīnu noteiktu summu, lieto to, taču par personīgo īpašumu tā nekad nekļūst. Patiesībā, vienmēr pastāv iespēja izvēlēties, vai pēc nomas perioda beigām to atgriezt pārdevējam, vai veikt atlikušās vērtības apmaksu, lai automašīna kļūtu par jūsu īpašumu. Pozitīvi ir tas, ka patērētāju, kas novērtē jaunu automašīnu iegādes nozīmi, paliek arvien vairāk - jauniem cilvēkiem pat nerodas jautājums par priekšrocībām, kas tiek gūtas, iegādājoties jaunu automašīnu nomā ar izpirkuma tiesībām”, - stāsta FCA pārdošanas nodaļas vadītāja.

Automašīnas iegāde, nomā ar izpirkuma tiesībām, noņem lielu kapitāla un īpašuma nastu no pircēja pleciem, kas ļauj saplānot precīzākas ikmēneša izmaksas. Gadījumā, ja nav vēlme automašīnu izpirkt, beidzoties nomas termiņam, nav jāraizējas, ko iesākt ar lietoto transportlīdzekli: to iespējams atgriezt pārdevējam. Par vienu no svarīgām jaunas automašīnas priekšrocībām tiek atzīta garantija, kas visbiežāk mēdz būt no 2 līdz 5 gadiem.

Atšķirībā no jaunas automašīnas, lietotas automašīnas ekspluatācijas izmaksas novērtēt ir neiespējami un daudz sarežģītāk ir prognozēt tirgus vērtību pēc zināma laika posma - tā var salūzt jebkurā brīdī. Jaunai automašīnai tiek piemērota garantija, tādēļ, jebkurš neplānots remonts neietekmē tās īpašnieka bankas konta atlikumu. Tas ir saistīts ar uzticamību: ar jaunu automašīnu var droši doties tālos izbraucienos, nebaidoties no pārsteigumiem.