Mazumtirdzniecība martā atgūstas

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums martā pārsniedzis februāra rādītāju par 2,9%.

Centrālā statistikas pārvalde šo pieaugumu izskaitļojusi salīdzināmās cenās un pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem. Šajā gadījumā aprēķini nav veduši tādā virzienā kā par janvāri, kad neizlīdzināts sarukums pret pagājušā gada decembri izlīdzinājās līdz 4% pieaugumam. Martā ir bijis pat otrādi – neizlīdzinātais pieaugums pret februāri par 13% pēc izlīdzināšanas kļuvis par 2,9%.

Lielāko daļu izlīdzinājuma noteikusi dienu skaita atšķirība februārī un martā. Trīs dienas tomēr ir 1/10 daļa no mēneša, kas attiecīgi palielina tirgotāju bruto ieņēmumus. Ar savu izlīdzināšanas procedūru statistiķi atgādina, ka šiem papildieņēmumiem pretī stāv papildizdevumi par tirdzniecības un ražošanas jaudu uzturēšanu atbilstoši garākā laika periodā. Savu ieņēmumu un izdevumu attiecību katrs uzņēmums izrēķinās pats, bet CSP cenšas parādīt kopējo tendenci. Konkrētajā gadījumā mazumtirdzniecības dati iekļaujas diskusijā par to, vai tiešām Latvijas ekonomika no sarukuma pārgājusi uz palielināšanos kaut par procenta desmitdaļām mēnesī.

Salīdzinot ar tirdzniecības apjomu pagājušā gada martā, šogad saglabājies sarukums par 7,4%. Tas ir pašsaprotami, jo dažu mēnešu laikā, kopš vismaz optimisti saskata Latvijas ekonomikas atlabšanas pazīmes, nav iespējams atgūt visu, kas tika zaudēts kritumā jau kopš 2008. gada. Optimistiem par prieku CSP arī izrēķinājusi, ka šā gada 1. ceturkšņa pieaugums mazumtirdzniecībā attiecībā pret 2009. gada 4. ceturksni bijis 2,5%, t. i., garākā laika periodā atkārtots marta sasniegums.

Varētu piebilst, ka daļu no 1. ceturkšņa pirkumiem ir diktējis aukstais laiks, nevis cilvēku vēlēšanās iztērēt naudu. No otras puses, naudas tērēšana apliecināja, ka nauda cilvēkiem bija, par spīti pesimistiem, kuri sludināja sociālās katastrofas iestāšanos jau pērnajā rudenī.

Visticamāk, aprīlī tirdzniecības apjoms turpinās augšupeju arī uz iepriekš aizturēto pensiju daļas izmaksu rēķina. Daļai iedzīvotāju būs iespēja veikalos un sabiedriskāas ēdināšanas iestādēs tērēt naudu, kas iepriekšējos mēnešos sedza izdevumus par apkuri.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais