Noraida pieprasījumu premjeram par kredītņēmēju atbalsta programmas sākšanu

Saeimas Pieprasījumu komisija šodien ar piecām balsīm par, piecām - pret un, četriem deputātiem atturoties, noraidīja desmit Tautas partijas (TP) Saeimas deputātu iesniegto pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL), kurā aicināts skaidrot "valdības bezdarbību un vilcināšanos lemt par kredītņēmēju atbalsta programmas sākšanu".

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji informēja deputātus, ka Latvijas Komercbanku asociācija un Tieslietu ministrija iebilst pret Ministru kabineta noteikumu projektu par valsts līdzdalību to kredītņēmēju aizsardzībā, kuri ņēmuši līdz 100 000 latu kredītu vienīgā mājokļa iegādei un kuriem ir vēl viens līdz 5000 latu liels kredīts. Valdības noteikumu projekts nākamnedēļ kā nesaskaņots dokuments tikšot virzīts izskatīšanai Ministru kabineta komitejas sēdē.

FM pārstāvji norādīja, ka valsts palīdzība attiektos uz tiem kredītņēmējiem, kuru ienākumi ir samazinājušies, piemēram, par 30%, bet tā neko nevarētu līdzēt bezdarbniekiem, kuri vispār zaudējuši ienākumus. Kredītņēmēju aizsardzības programmai šogad būtu nepieciešami 80 miljoni latu un vēl pa 30 miljoniem latu nākamos divus gadus.

Kā ziņots, vēl nesen valdībā bijusī TP pieprasījumā norāda, ka "jau vairāk nekā gadu valstī ir aktuāls jautājums par valsts atbalstu tiem kredītņēmējiem, kuri ekonomiskās lejupslīdes apstākļos nav spējīgi pilnībā nokārtot savas saistības pret kredītiestādēm, tādējādi riskējot zaudēt savu vienīgo mājokli".

Arī parakstot vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, Dombrovskis un finanšu ministrs Einars Repše (JL) valdības vārdā esot apņēmušies palīdzēt kredītņēmējiem pārvarēt ekonomiskās grūtības, novērst nekustamā īpašuma atsavināšanas gadījumus un radīt motivāciju bankām piedāvāt parādu atvieglojumus, raksta TP.

Opozīcijas politiķi apgalvo, ka, solot drīzumā iedarbināt parādu restrukturizācijas stratēģiju, ticis paredzēts skaidri noteiktai mājsaimniecību kredītņēmēju grupai piedāvāt kredītu maksājumu garantijas līdz pat diviem gadiem apmaiņā pret kredīta restrukturizāciju no banku puses, ieskaitot aizdevuma pamatsummas samazināšanu. Atbalsta programmas īstenošanai un valsts galvojumu izsniegšanai no starptautiskā aizdevuma līdzekļiem pieejams finansējums 82 miljonu latu apmērā.

Pieprasījumā norādīts, ka FM kredītņēmēju atbalsta programma bija jāsagatavo līdz šā gada 31.martam, tomēr līdz šim tā Ministru kabinetā nav skatīta, "tādējādi novilcinot gan kredītņēmējiem, gan starptautiskajiem aizdevējiem doto solījumu izpildi". Ik nedēļu valdība solot izskatīt kredītņēmēju atbalsta programmu, bet reāla rīcība nesekojot.

TP deputāti vēlas noskaidrot, kādēļ nav sākta parādu restrukturizācijas stratēģijas īstenošana, kad varētu reāli uzsākt kredītņēmēju atbalsta stratēģijas ieviešanu un kādi būs tās principi, vai stratēģijas savlaicīga neīstenošana var apdraudēt starptautisko aizdevumu programmu, vai valdība plāno atteikties no atbalsta kredītņēmējiem.