Parādnieks: Daudzbērnu ģimenes neizvēlēsies pārtikt tikai no pabalstiem

© Ādolfs Mārtiņš Krauklis, F64 Photo Agency

Risks, ka labāka sociālā nodrošinājuma gadījumā ģimenēs ar vairākiem bērniem vecāki varētu izvēlēties nestrādāt, bet pārtikt tikai no pabalstiem, ir ļoti zems, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Atbildot uz jautājumu, vai bērnu uzturēšanai paredzēto pabalstu celšanas gadījumā ģimenes neizvēlēsies pārtikt tikai no šīs valsts maksātās naudas, Parādnieks skaidroja, ka sociālā riska ģimenes veido vien apmēram 0,5% no visām Latvijas ģimenēm. Pat ja pieņem, ka "pelēkajā zonā" ir vēl kāda ģimene, to īpatsvars nevarētu būt lielāks par 2%, pauda politiķis. "Tāpēc mēs runājam par atbalstu 98%," viņš uzsvēra.

Parādnieks arī minēja, ka citās valstīs darbojas mehānismi, kā sociālais dienests kontrolē, vai pabalsta nauda tiek izlietota atbilstoši paredzētajam mērķim. "Ja šī nauda netiek izlietota pienācīgi, tad var būt dažādi mehānismi, kā to ierobežot," atzīmēja politiķis.

Parādnieks pēc būtības neatbildēja uz jautājumu, kā nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) rīkosies gadījumā, ja koalīcijas partneri nākamā gada budžeta plānā tomēr neatbalstīs politiskā spēka prasīto finansējumu demogrāfijas pasākumiem. Politiķis norādīja, ka viss ir atkarīgs no premjera un koalīcijas partneriem. Viņš pauda cerību, ka partneri apzināsies demogrāfijas lietu būtiskumu un atbalstīs nacionālās apvienības prasību, bet "plānu B" neatklāja, uzsverot, ka patlaban strādā pie tā, lai izdotos "plāns A".

Kā ziņots, nacionālā apvienība nākamā gada budžetā prasa ievērojamus papildu līdzekļus demogrāfijas pasākumiem, par ko koalīcijas partneri pagaidām nav spējuši vienoties, taču diskusijas turpinās un tās paredzētas arī šodien.

Iepriekšējā sanāksmē pirmdien vēl netika panākta vienošanās par finansējumu demogrāfijas pasākumiem, taču par vairākiem citiem jautājumiem koalīcijai domstarpību neesot. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) toreiz skaidroja skaidroja, ka "vairāk vai mazāk" ir vienošanās par prioritātēm, kas arī iepriekš bija plānotas, piemēram, izglītības jautājums.

Pēc premjera teiktā, koalīcija par budžeta jautājumiem plāno vienoties līdz nedēļas beigām. "Tas ieliek koalīciju laika rāmī," uzsvēra premjers.

Piektdien, 8.septembrī, iecerēta valdības ārkārtas sēde. Savukārt 7.septembrī būs Demogrāfisko lietu centra sanāksme, lai izvērtētu, kuri pasākumi būtu īstenojami prioritāri ierobežoto līdzekļu.

VL-TB/LNNK uzstāj, ka jāparedz atbalsts 100 eiro apmērā mēnesī par trešo un katru nākamo bērnu ar nosacījumu, ka vismaz trīs bērni ir vecumā līdz 19 gadiem.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".